Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Testiranja i pretrage za zdravlje očiju

Testiranja i pretrage za zdravlje očiju

Testiranja i pretrage za zdravlje očiju
  • Objavljeno: Subota, 05.12.2015.
  • Broj pregleda: 610
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci savjetuju da zdravlje očiju pregledavate barem svake 2 godine. Bez obzira na to, odmah se obratite liječniku ako sumnjate na poteškoće s vidom. Uz kompletan pregled očiju, okulist će možda preporučiti i neke druge preglede.

Topografija rožnice i mrežnice

Ovaj test će pokazati jesu li prisutna oštećenja, kao što su otekline ili ožiljci. To su kompjuterizirani testovi pomoću kojih se dobiva uvid u oblik rožnice i površinu mrežnice.

Fluorescenski angiogram

Fluorescenski angiogram otkriva kakva je cirkulacija krvi u mrežnici. Koristan je u otkrivanju dijabetičke retinopatije. Tijekom tog testa se ubrizgava posebna boja u venu u ruci. Ona ubrzo putuje do krvnih žila u oku i omogućava otkrivanje problema s cirkulacijom krvi.

Dilatacija zjenica

Stavljaju se posebne kapi zbog kojih se zjenice počinju širiti. Širenje zjenica omogućava otkrivanje bilo kakvih znakova bolesti.

Test refrakcije

Ovim testom se određuje dioptrija, odnosno kakve naočale ili leće trebate nositi. Također će pomoći u određivanju astigmatizma. Funkcionira tako da kroz poseban instrument čitate slova ili prepoznajete simbole. Stručnjak će vas pitati koji simboli i slova vam izgledaju čišće i manje vidljivo i na temelju toga odrediti odgovarajuću dioptriju.

Pročitajte što boja očiju govori o vama.

Tonometrija

Ova pretraga se koristi kako bi se dijagnosticirao glaukom tako da mjeri razinu očnog tlaka. Ovako se najpreciznije otkriva glaukom, ali pretraga zahtijeva lokalnu anesteziju.

Ultrazvuk

Pregled ultrazvukom je koristan za otkrivanje tumora oka, katarakte i unutarnjeg krvarenja oka. Ova pretraga pomoću zvučnih valova daje sliku unutarnje strukture oka.

Terensko ispitivanje

Ovaj test se koristi za mjerenje perifernog (bočnog) vida. Osoba će morati gledati u središnju točku, a pri tome obraćati pažnju na objekte u perifernom vidu. Ovaj test se često radi nakon ozljede glave ili moždanog udara.

Komentari

Najnovije

Najčitanije