Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

12 dobrih stvari s kojima možete pretjerati

12 dobrih stvari s kojima možete pretjerati

12 dobrih stvari s kojima možete pretjerati
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.10.2016.
  • Broj pregleda: 886
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbanje

Pretjerano vježbanje može oštetiti zglobove, tetive, ligamente, pa čak i srce. Žene koje previše vježbaju mogu ubrzati gubitak koštane mase što dovodi do osteoporoze. Koliko je previše? Ako se nakon vježbanja osjećate iscrpljeno i razdražljivo, ili ako imate poteškoće sa spavanjem i koncentracijom, to bi moglo značiti da ste pretjerali.

Spavanje

Istraživanja pokazuju da više od 8 sati sna svake noći povećava rizik od srčanih bolesti. Također se mogu javiti problemi s koncentracijom, težinom i povišenom razinom šećera u krvi.

Antibiotici

Antibiotici ubijaju bakterije koje uzrokuju mnoge infekcije i bolesti. No, bakterije se mogu promijeniti ako su često u kontaktu s antibioticima i postaju otporne. Uzimajte antibiotike samo kad ste sigurni da je to zaista potrebno.

Provjerite koji učestali stresori škode našem zdravlju!

Udovoljavanje ljudima

Iako se dobro osjećate pomažući drugima, pripazite na granice. Udovoljavanje tuđim željama u velikoj vas mjeri može iscrpiti i učiniti nesretnima.

Naučite reći ne

Naučite odbiti ljude. Prvo provjerite u što se upuštate i zapitajte se što imate od toga. Naučite reći „ne“, bez dodatnih objašnjenja.

Seks

Seks pogoduje mentalnom i fizičkom zdravlju. Međutim, možete imati preaktivan seksualni nagon. To može negativno utjecati na svakodnevni život i odnose.

Saznajte razlog

U nekim slučajevima, fokus na seks može biti uzrokovan drugim zdravstvenim problemima. Provjerite sa svojim liječnikom utječe li neki od lijekova na vaš seksualni nagon, ili traume i čak, tumor na mozgu.

Pranje ruku

To je najbolji i najjednostavniji način za prevenciju širenja zaraze. Istraživanja pokazuju da prečesto pranje ruku može oštetiti kožu i pružiti virusima adekvatno mjesto za razvoj.

Zdrava hrana

Jedete li samo zdravu hranu? Izvrsno! No, koliko jedete? Prejedanje uzrokuje visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes tipa 2, probleme sa spavanjem i depresiju, bez obzira na vrstu hrane koju konzumirajte. Ako unesete više kalorija nego što potrošite, zasigurno ćete se udebljati, što može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

Voda

Važno je piti tekućinu, no i tu možete pretjerati. Popijete li previše vode, bubrezi postaju preopterećeni jer se ne stignu na vrijeme osloboditi viška tekućine. Tada se javlja hiponatremija, što znači taloženje natrija u krvi. To može uzrokovati mučninu, slabost, umor, glavobolju, ili u teškim slučajevima, konvulziju, komu i smrt. U rizičniju skupinu spadaju sportaši.

Rad

Rad je dobar no, treba znati granicu. Ako imate potrebu stalno raditi, čak i poslove izvan radnog vremena, vjerojatno ste radoholičar. Pripazite na svoje zdravlje zbog gomilanja stresa i održavajte redovite društvene odnose s okolinom.

Pomoću ovih citata spriječite pretjerano analiziranje i razmišljanje!

Korištenje mobitela

Mobiteli i pametni telefoni olakšavaju puno stvari. Ako ne možete odvojiti pogled s ekrana, vjerojatno ste postali ovisni. Prečesto korištenje mobitela može utjecati na odnose s ljudima, raspoloženje, kvalitetu sna i procese u mozgu.

Promijenite raspored

Umjesto da vrijeme provodite na telefonu, odradite neke važnije stvari. Postavite vremensko ograničenje na vrijeme provedeno na mobitelu i potražite podršku prijatelja i obitelji.

Vitamini

Vitamini su itekako dobri, no previše željeza može izazvati mučninu i povraćanje. Previše vitamina C može dovesti do grčenja mišića, mučnine i proljeva. Predoziranje vitaminom A može uzrokovati probleme s vidom, a višak vitamina D može oslabiti mišiće i uzrokovati srčane probleme. Vitamini A, K i E mogu izazvati krvarenje.

Prijateljstvo

Mislite da ne možete imati previše prijatelja? Varate se. Prema nekim istraživanjima, broj poznanika ne prelazi 200 jer mozak ne može obraditi više od toga. Istraživanja također govore da ne možemo imati više od pet bliskih prijatelja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije