Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

7 činjenica o kavi koje morate znati

7 činjenica o kavi koje morate znati

7 činjenica o kavi koje morate znati
  • Objavljeno: Petak, 27.03.2009.
  • Broj pregleda: 762
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koliko šalica ovog finog napitka dnevno popijete? Jednu, dvije, tri ili više? Nema veze, riječ je o najkonzumiranijem antioksidansu na svijetu. Zato, uživajte!

1. Kofein vas može ubiti

Ipak, da bi se to dogodilo stručnjaci tvrde da biste trebali odjednom ispiti osamdeset do sto šalica. Preporučamo da ne isprobavate.

2. Kava može biti i zdrava

Prema jednom istraživanju, Amerikanci najviše antioksidansa unesu u organizam upravo kroz svoju "dnevnu dozu" kave. Izračunalo se tako da su dnevno jedna do dvije šalice kave zdrave za čovjeka. Ako pak niste ljubitelj kave, u tom slučaju preporuča se crni čaj koji je prema istom istraživanju drugi najkonzumiraniji izvor antioksidansa u Americi. U top pet najkonzumiranijih antioksidativnih namirnica našli su se i banane, grah te kukuruz.

3. Kofein može povećati ženski libido

Kod štakora je upalilo. Znanstvenici tvrde da je isti učinak moguć i kod ljudi, ali samo onih koji kofein ne konzumiraju svakodnevno.

4. Kofein može ublažiti bol

Umjerena količina kofeina sadržana otprilike u dvije šalice kave može ublažiti upalu mišića, primjerice nakon napornog vježbanja u teretani. To je pokazalo jedno istraživanje koje je, doduše, provedeno na ljudima koji inače ne ispijaju kavu redovito.

5. Kava bez kofeina - ima kofeina!

Ako popijete pet do deset šalica "beskofeinske kave" u organizam ćete unijeti jednaku količinu kofeina kao da ste popili dvije šalice "obične" kave.

6. Kofein nije glavni krivac za gorčinu kave

Ono što kavi daje gorak okus nije sam kofein, već antioksidansi.

7. Kvaliteta kave ovisi o prženju i kuhanju

Naime, svako zrno kave u sebio sadrži jednu vrstu ulja o kojemu zapravo ovisi okus kave. Pri temperaturi od otprilike 400 celzijusovih stupnjeva to ulje počinje izbijati iz zrna. Što više ulja izađe na površinu, to je snažniji okus. Što se prokuhavanja tiče - sadržaj kofeina je također veći što je voda dulje u kontaktu s kavom, tako da "obična" kava ima više kofeina od espressa ili cappuccina. Tamnija zrnca također sadrže više kofeina.

Komentari

Najnovije

Najčitanije