Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Akupresura

Akupresura

Akupresura
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 707
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Akupresura je jedan od alternativnih načina liječenja. Sastoji se od pritiskanja točaka na tijelu prstima ili rukama kako bi se izmijenio unutrašnji protok životne snage i pozitivne životne energije nazvane chi. Bit je akupresure da se tijelo liječi svojim ljekovitim potencijalima koje ima.

Akupresura potječe iz tradicionalne kineske medicine, a koristi se za liječenja već nekoliko tisuća godina.

Prema toj kineskoj medicini, točke za akupresuru nalaze se duž 14 tjelesnih meridijana (putovi koji povezuju površinu tijela, akupresurne točke i unutarnje organe), koji zapravo ne odgovaraju niti jednom fiziološkom procesu, ni strukturi tijela, nego imaju svoje putove.

Akupresura je jedna od rijetkih alternativnih metoda koja je i znanstveno potvrđena kod liječenja nekih zdravstvenih problema poput mučnine.

Iako akupresura ne može zamijeniti liječničke tretmane može biti izvrsna dopuna konvencionalnom liječenju.

Akupresura se tradicionalno koristi i za tretmane ljepote, jer određene točke mogu poboljšati svježinu kože, ojačati mišiće lica isl.

Akupresuru primjenjuju samo osobe koje su uvježbane u ovoj tehnici, ali za neke tegobe i jednostavnije pritiske ona se može uvježbati i primjenjivati i kod kuće.

Jačina pritiska ovisi od točke do točke, ali općenito na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak u trajanju jedne do dvije minute. Osjećaji pri pravilnim pritiscima bi trebali biti između bolnih i ugodnih. Ako se čine prejakima vjerojatno se ne izvode pravilno, ili nisu izabrane prave točke.

Rizici akupresure su minimalni, pod uvjetom da se poštuju sve mjere opreza, ali u trudnoći i nekim zdravstvenim stanjima postoje točke koje se nikako ne smiju pritiskati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije