Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aloe vera čuva vaše zdravlje!

Aloe vera čuva vaše zdravlje!

Aloe vera čuva vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.06.2013.
  • Broj pregleda: 605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ova zelena biljka izgleda kao da dolazi iz porodice kaktusa, ali zapravo pripada porodici ljiljana. Listovi su izvor gela koji se već duže vrijeme koristi u kozmetičke svrhe.

Aloe vera ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe. Lako se uzgaja, otporna je i nije zahtjevna biljka, stoga nema razloga da ju ne uzgajate u kućnim lončićima za biljke.

Postoje zapisi o korištenju aloe vere od 2000 prije Krista. Stari Rimljani su je koristili za ublažavanje kožnih iritacija, brže zarastanja rana i olakšavanje probavnih tegoba.

Artritis

Istraživanja su pokazala da sok aloe vere ili suplementi u obliku kapsula mogu ublažiti simptome artritisa.

Astma

Konzumiranje aloe vere može pomoći osobama koje pate od astme, a neka istraživanja su pokazala da aloe vera može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova protiv astme.

Probavni sustav

Pospješuje apetit, potiče rad probavnog sustava, sprječava nastanak zatvora, ublažava mučnine, žgaravicu i nadutost.

Njega kože

Aloe vera je biljka koja svakako zaslužuje biti u vašem domu. Odlična je za ublažavanje opekotina, ogrebotina i posjekotina.

Pokazala se dobrom u postoperativnoj njezi pacijenata. Jednim istraživanjem se pokazalo da pospješuje zarastanje rezova, smanjuje vidljivosti ožiljaka i pomaže ranama da brže zacijele.

Aloe vera je djelotvorna kod ublažavanja simptoma psorijaze. U jednom istraživanju se pokazalo da nanošenje gela aloe vere na osjetljiva mjesta na koži može smanjiti simptome psorijaze za čak 80%.

Nutritivna vrijednost

Aloe vera je jedina poznata namirnica biljnog porijekla koja sadrži vitamin B12, ali i brojne minerale koji su ključni za pravilan rad organizma. Istraživanja su pokazala da aloe vera jača imunološki sustav i pomaže mu da se bori protiv infekcija. Neka istraživanja su pokazala da se uspješno bori i protiv stanica raka.

Oprez

Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, pa tako i suplementa aloe vere, trebate se posavjetovati s liječnikom, naročito ako ste:

  • trudni ili pokušavate začeti
  • dojite
  • patite od bolova u trbuhu, a uzrok još uvijek nije poznat
  • patite od hemoroida
  • patite od bolesti bubrega.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije