Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Arterija

Arterija

Arterija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2009.
  • Broj pregleda: 2.589
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uloga

Arterije su mišićne krvne žile koje odvode krv iz srca. Uvijek se uspoređuju sa venama, koje krv dovode u srce.

Krvožilni sustav je vrlo važan sustav u našem tijelu. Primarna uloga tog sustava je raznošenje kisika i hranjivih tvari u sve stanice, kao i uklanjanje ugljikovog dioksida i štetnih tvari, održavanje optimalne razine pH, kao i pokretljivost svih elemenata, proteina i stanica koji pripadaju imunološkom sustavu. U najrazvijenijim zemljama svijeta, vodeći uzrok srčanog udara, moždanog udara i smrti su bolesti krvožilnog sustava., nastale višegodišnjim oštećivanjima.

Opis

Arterijski sustav je dio krvožilnog sustava koji je pod visokim pritiskom. Od onog niskog tlaka, koji se pojavljuje između kontrakcija (stezanja), kada se srce odmara između otkucaja, do onog visokog tlaka, tijekom kontrakcije (stezanja). Ova razlika tlakova je puls, aktivnost očita na svakoj arteriji.

Anatomija arterije

Najdublji sloj arterije, dio koji je u izravnom kontaktu s krvlju, zove se "tunica intima", najčešće zvan samo "intima". Taj sloj je izrađen od endotelijalnih stanica. Sloj iznad ovog sloja je "tunica media", najčešće zvan samo "media". Ovaj sloj je izrađen od glatkih mišića i elastičnoga tkiva. Najistureniji sloj arterije je 'tunica adventitia', najčešće zvan samo 'adventitia', a sastavljen je od vezivnog tkiva.

Komentari

Najnovije

Najčitanije