Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Biljke koje potiču zdravlje pluća

Biljke koje potiču zdravlje pluća

Biljke koje potiču zdravlje pluća
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 7.043
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi već znamo da je zdravlje pluća ključno za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma jer su pluća ta koja tijelo opskrbljuju kisikom, a uklanjaju dušikov dioksid. Pluća su također zaslužna i za filtraciju malih krvnih ugrušaka iz vaših vena.

Iako smo svjesni važnosti funkcije pluća, povećana zagađenost zraka i poremećaji u disanju mogu uzrokovati probleme u radu pluća. Pušenje, manjak vitamina A, neki lijekovi pa čak i traumatična iskustva mogu uzrokovati stanja kao što su astma, emfizem, bronhitis, tuberkuloza, pneumonija i rak.

Ipak, postoje biljke koje potiču zdravlje i funkcioniranje pluća. Djeluju tako da smanjuju nakupljanje mukusa, štite staničnu membranu, potiču funkcioniranje mozga i cirkulaciju, što pomaže u dotoku hranjivih tvari u svaku tjelesnu stanicu.

Divizma

I cvijet i lišće divizme imaju moćna ljekovita svojstva i mogu se uspješno koristiti u borbi protiv prehlade, bronhitisa, gripe, emfizema i laringitisa. Divizma može pomoći u uklanjanju sluzi iz grla. Ima blago sedativno djelovanje i može ublažiti bolove i poteškoće u radu respiratornog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da divizma ima antikancerogeno djelovanje i može pomoći u prevenciji raka pluća.

Sladić

Sladić ima blagotvorno djelovanje na zdravlje pluća. Podmazuje, vlaži i umiruje nadraženu sluznicu. Smanjuje pojavu grčeva koji izazivaju kašalj. Nedavno istraživanje je pokazalo da sladić ima protuupalno i antimikrobno djelovanje. Može pomoći u ublažavanju problema kod rada pluća. Aktivni sastojci sladića ublažavaju upalu, sprječavaju isušivanje plućnog tkiva i potiču apsorpciju hranjivih tvari.

Ginko biloba

Ova biljka ima blagotvoran učinak na pluća. U jednom eksperimentu se pokazalo da ekstrakt ginka bilobe može pomoći kod prevenciji upalnih reakcija u plućnom tkivu. Ginko biloba ima odlična ljekovita svojstva, a istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji raka pluća.

Echinacea

Ova biljka ima antimikrobno djelovanje i učinkovita je u borbi protiv patogenskih mikroorganizama, dok istovremeno jača imunološki sustav. Echinacea aktivira proizvodnju bijelih krvnih stanica i poboljšava njihovo djelovanje. Istraživanja su pokazala da echinacea može regulirati oslobađanje sluzi i olakšati začepljenost dišnog sustava tijekom gripe i prehlade.

Ružmarin

Baš poput echinacee, ružmarin ima odlično antimikrobno djelovanje, a eterična ulja ružmarina imaju moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Ružmarin se već stoljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, upaljenog grla, gripe, kašlja, bronhitisa i infekcija respiratornog sustava.

Eukaliptus

Eukaliptus se može koristiti za liječenje različitih bolesti respiratornog sustava, uključujući gripu, meningitis, prehladu, upaljeno grlo, sinusitis i bronhitis. Eukaliptus ima moćna antiseptička, protuupalna i antivirusna svojstva. Eukaliptus se također pokazao učinkovitim u prevenciji raka pluća. Ima moćna antioksidacijska svojstva koja jačaju imunološki sustav i sudjeluju u prevenciji bolesti.

Irska mahovina

Ovo je čudesna biljka za koju se vjeruje da može izliječiti niz respiratornih stanja i bolesti. Zapravo, irska mahovina je čest sastojak u lijekovima za liječenje bronhitisa, kašlja i ostalih problema u radu respiratornog sustava. Ova biljka je odličan izvor magnezija, joda, kalcija i natrija. Također ima moćna antivirusna svojstva.

Irska mahovina može potaknuti iskašljavanje i ublažiti probleme u radu dišnog sustava. U kineskoj tradicionalnoj medicini se irska mahovina već tisućljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripe, pneumonije, suhog kašlja i upaljenog grla.

Blagovanj

Blagovanj je biljka poznata po svom blagotvornom djelovanju na pluća. Pomaže kod iskašljavanja sluzi i smanjuje začepljenosti uzrokovane upalom sinusa ili nekim virusnim infekcijama. Nadalje, ova biljka ima antioksidacijska i protuupalna svojstva koja mogu smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu i osloboditi tijelo od neželjenih toksina.

Kada se blagovanj uzima kao sirup, može ublažiti kronični kašalj i druge plućne infekcije. U prošlosti se ova biljka koristila za ublažavanje simptoma astme, bolova u želudcu i upale pluća.

Sklizak brijest

Sklizak brijest je biljka s nekoliko ljekovitih svojstava. Odlična je za liječenje bolesti respiratornog sustava. Ima savršen spoj protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Djeluje kao diuretik, ublažava bolove, ima laksativno djelovanje i potiče iskašljavanje. Vjeruje se da može pomoći kod liječenja bronhitisa, ublažavanju krvarenja u plućima i kašlja. Također se može koristiti za umirivanje sluznice i respiratornog sustava općenito. Ova biljka također sadrži antialergijska i antiseptička svojstva, koja mogu pomoći osobama koje pate od astme. Može omekšati sluznicu nosa i ublažiti niz raznih respiratornih stanja.

Podbjel

Često se još naziva i konjsko kopito. Ima odlična ljekovita svojstva i potiče zdravlje respiratornog sustava. Može ublažiti simptome prehlade, naročito kašlja, i simptome bronhitisa. Ima protuupalno djelovanje što omogućava ublažavanje iritacija pluća. Čaj od podbjela može ublažiti emfizem, kašalj, napade astme i simptome alergija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije