Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čemu služe umjetne suze

Čemu služe umjetne suze

Čemu služe umjetne suze
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Broj pregleda: 2.647
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oči i suze

Svaki drugi pacijent danas se tuži da mu oči suze. Pri tom zaboravljamo da smo uvelike promijenili uvjete u kojima živimo. Zimi nas isuši centralno grijanje, ljeti nam pušu klime. Premalo spavamo, previše buljimo u monitore...

Oči, taj jedini stalno mokri, a opet stalno izloženi dio tijela, uvijek je na udaru bilo topline, bilo propuha. Od topline i strujanja zraka suze hlape, a oči se suše. To je prva faza. Pokrovni sloj stanica oka je poput ljuskica na ribi. Prema dolje, kapak niz njih klizi, ali pri dizanju struže i guli pokrovne stanice. Tek nakon toga uslijedi suzenje. Oko proplače da se obrani od neugode. Suze poteku ne bi li podmazale i smanjile trenje koje proizvodi kapak. Ovakvim problemima izloženi su i oni koji satima bulje u monitor kompjutera i, od silne koncentracije, zaborave treptati. Posebna kategorija su su osobe izložene hormonalnim promjenama. To mogu biti mlađe žene koje uzimaju spolne hormone iz bilo kojeg razloga ili žene u menopauzi kad se aktivnost jajnika smanjuje. Vjerojatno se slično zbiva i u muškaraca zrele dobi, ali se manifestira manje burno za razliku od žena.

Mlađe žene koje su u početku uspješno nosile kontaktne leće, a onda odjednom počele imati "nekakvih problema" s lećama, uvijek upitam jesu li u međuvremenu počele uzimati oralnu kontracepciju. Često se pokaže da su problemi sa očima počeli neposredno nakon promjene hormonalnog statusa u tijelu žene.

Komentari

Najnovije

Najčitanije