Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Česta pitanja o glavoboljama i migrenama

Česta pitanja o glavoboljama i migrenama

Česta pitanja o glavoboljama i migrenama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.03.2012.
  • Broj pregleda: 1.879
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je migrena? Što je uzrok i kako se može liječiti?

Općenito, migrena počinje kao tupa bol, a zatim se razvija u stalnu pulsirajuću bol u prednjem i stražnjem dijelu jedne ili obje strane glave. Bol je obično u pratnji mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svjetlo i buku. Vjeruje se da su kemijske reakcije u mozgu uzrok migrena. Liječenje migrena može uključivati ​​OTC lijekove ili lijekove na recept, kao i tehnike opuštanja.

Što je okidač?

Određeni fizički ili okolišni čimbenici, poput hrane, hormonalnih promjena, vremena i stresa, mogu biti okidač za migrene. Međutim, važno je imati na umu da je to različito od osobe do osobe. Zato, kako bi se spriječio napad migrene, trebate shvatiti što kod vas izaziva pojavu migrene. Vođenje dnevnika je učinkovit način za praćenje aktivatora i može pomoći kada razgovarate sa svojim liječnikom.

Da li vrijeme utječe na migrenu?

Jako sunce, vrućina, vlaga i drastične promjene tlaka mogu dovesti do migrene ili biti okidač. Međutim, studije su pokazale da vrijeme ne djeluje kao okidač za svakoga tko ima migrene.

Koja je veza između migrene i hormona?

Hormoni iniciraju i reguliraju mnoge tjelesne funkcije. Kada razina hormona u vašem tijelu nije u ravnoteži, primjerice, za vrijeme menstruacije, trudnoće ili menopauze, to može dovesti do napada migrene. U stvari, oko tri četvrtine svih žena s migrenom ima povezane napade s menstrualnim ciklusom.

Što je tenzijska glavobolja? Što je uzrok i kako se može liječiti?

Tenzijske glavobolje se javljaju slučajno i često su rezultat privremenog stresa, tjeskobe, umora ili ljutnje. Simptomi uključuju bol, zatezanje glave i grčenje mišića vrata. Glavobolja počinje u području čela ili na stražnjem dijelu glave i vrata. Liječenje može uključivati OTC lijekove ili lijekove na recept, kao i tehnike opuštanja.

Jesu li glavobolje nasljedne?

Prema procjenama, četiri od pet osoba koje pate od glavobolje (80 posto) ima obiteljsku povijest glavobolja, ali znanstvenici nisu sigurni da li je to genetska ili obiteljska predispozicija.

Da li stres izazva glavobolju?

Ljudi koji nisu skloni glavobolji znaju dobiti glavobolju u stresnim uvjetima. Oni koji su skloni glavoboljama, međutim, mogu imati glavobolju kad su pod stresom ili nakon što stresno razdoblje prođe.

Tenzijske glavobolje ponekad su povezane s napetosti mišića, a ponekad i s emocionalnom napetosti. Emocionalni stres može, naravno, rezultirati napetim mišićima oko glave i vrata.

PANADOL® EXTRA filmom obložene tablete

PANADOL® EXTRA filmom obložene tablete (sadržavaju 500 mg paracetamola i 65 mg kofeina).

Lijek Panadol Extra sadrži dvije djelatne tvari. Paracetamol koji je analgetik (sredstvo za ublažavanje boli), ali i antipiretik (snižava povišenu tjelesnu temperaturu). Kofein djeluje tako što pojačava djelovanje paracetamola.

Paracetamol (acetaminofen) kao djelatna tvar u PANADOL EXTRA tabletama je najšire upotrebljavani lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) i smanjenje boli (analgetik). U upotrebi je od 1951. god. kao siguran i efikasan lijek koji se izdaje bez lječničkog recepta.

Novija istraživanja pokazuju da paracetamol, za razliku od drugih lijekova za otklanjanje bolova i povišene tjelesne temperature iz skupine slabih analgoantipiretika, ne nadražuje probavni trakt i ne utječe na zgrušavanje krvi, jer ima centralno djelovanje na sintezu prostaglandina. Mogu ga koristiti osobe s ulkusnim bolestima, kardiovaskularnim bolestima i povišenim krvnim tlakom, osobe koje uzimaju male doze acetilsalicilne kiseline, bubrežni bolesnici i astmatičari. Trudnice i dojilje lijek ne smiju koristiti jer sadrži kofein. Osobe koje pate od bolesti jetre ili bubrega, uključujući i alkoholnu bolest jetre, mogu ih koristiti uz liječnički nadzor.

Unazad više desetaka godina blagim se analgeticima dodaje kofein kako bi se pojačala njihova učinkovitost i poboljšala apsorpcija. Dokazano je da dodatak kofeina u paracetamol tabletama povećava analgetski učinak paracetamola za 37%. Iako se sam paracetamol preporučuje u tretmanu srednje umjerene boli kao što je glavobolja, zubobolja, bolovi u mišićima i zglobovima,  za otklanjanje bolova i povišene temperature kod prehlade i gripe, ovakva kombinacija povećava njegovo djelovanje u smanjenju i otklanjanju bolova. Istraživanja su pokazala da se tablete takvog sastava mogu koristiti i u tretmanu migrene, nekih reumatskih oboljenja (osteoartritis), križobolje, menstrualnih bolova, bolova nakon kirurških i stomatoloških zahvata i sl. te da su efikasni kao i pojedini lijekovi koji se dobivaju uz liječnički recept.

Osim za ublažavanje bolova PANADOL EXTRA tablete učinkovito snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu kao posljedicu virusnih i bakterijskih infekcija te je lijek izbora za sniženje povišene tjelesne temperature.

Lijek dobro podnose osobe sve životne dobi, a mogu ga uzimati i djeca od 12 godina starosti. Lijek ne izaziva ovisnost jer ne sadrži kodein. Za razliku od nesteroidnih protuupalnih lijekova manje stupa u interakcije s drugim lijekovima. Potrebno je obratiti pažnju ako se koriste lijekovi protiv zgrušavanja krvi (varfarin), antiepileptici (karbamazepin, fenitoin) i tuberkulotici (izoniazid). Za vrijeme upotrebe PANADOL EXTRA tableta potrebno je ograničiti upotrebu kofeinskih napitaka.

PANADOL® EXTRA

Kada su u pitanju lijekovi s paracetamolom, istraživanja pokazuju da je to izuzetno siguran lijek ako se koristi u preporučenim dozama. Ako dođe do prekomjernog uzimanja tableta i pojave se simptomi mučnine, povraćanja, proljeva i boli u trbuhu, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Vrlo se rijetko može javiti alergija te je potrebno odmah prekinuti uzimanje tableta.

PANADOL EXTRA tablete koriste se  najviše 4 puta na dan po 2 tablete s razmakom između pojedinačnih doza barem 4 sata, a tijekom 24 sata smije se uzeti najviše 8 tableta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Za primjenu kroz usta.

www.glaxosmithkline.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije