Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

EKG - elektrokardiogram

EKG - elektrokardiogram

EKG - elektrokardiogram
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2009.
  • Broj pregleda: 8.818
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Elektrokardiogram je grafički zapis električnih potencijala nastalih u srcu. EKG je jedna od najstarijih dijagnostičkih metoda u kardiologiji, koja do danas ne samo da nije izgubila na važnosti (dolaskom novijih metoda), već postaje sve raširenija i praktički nezamjenjiva u dijagnostici mnogih srčanih (ali i drugih) bolesti.

Anatomija i fiziologija

Da bi razumjeli logiku EKG-a moramo biti upućeni u strukturu provodnog sustava srca i mehanizam nastanka izbijanja i provođenja električnih impulsa.

Tri komponente imaju ulogu u nastanku električnog impulsa koji se širi kroz srce:

  • 1. predvodnički dio - obično u sinusnom atrijskom čvoru koji se nalazi u desnoj pretklijetci (atriju). Odavde počinje električni impuls.
  • 2. provodni dio - srčane stanice s karakteristikom brzog provođenja električnog impulsa. Sastoji se od internodalnih putova (spajaju sinusno atrijski čvor s atrioventrikulskim čvorom), atrioventrikulskog čvora (električni spoj između pretklijetki i klijetki) te Hisova snopa koji se grana na lijevu i desnu granu, podražujući na taj način lijevu i desnu klijetku (ventrikul).
  • 3. tkivo srčanog mišića koje se kao reakcija na putujući električni podražaj skraćuje i na taj način dovodi do srčane kontrakcije. Upravo ovaj posljednji korak (kontrakcija srčanog mišića, ali i relaksacija) stvara dovoljno velik električni potencijal koji možemo zamijetiti i registrirati vanjskim mjerenjem, odnosno EKG-om.

Komentari

Najnovije

Najčitanije