Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Faktori rizika za nastanak raka gušterače

Faktori rizika za nastanak raka gušterače

Faktori rizika za nastanak raka gušterače
  • Objavljeno: Subota, 05.04.2014.
  • Broj pregleda: 973
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak gušterače je jako rijedak, ali najčešće smrtonosan. Uglavnom se jako brzo širi, a simptomi su gotovo neprimjetni u ranoj fazi. Najčešće se dijagnosticira tek u naprednom stadiju, kada ga je jako teško izliječiti. Od svih vrsta raka, rak gušterače je na četvrtom mjestu kada je u pitanju smrt uzrokovana rakom.

Neki od prvih simptoma raka gušterače su:

  • nagli dijabetes
  • žute oči i koža
  • svrbež kože, dlanova i stopala
  • manjak apetita
  • oslabljeno osjetilo okusa
  • bol na području abdomena
  • blijeda stolica neobičnog mirisa
  • tamna i kruta stolica
  • naglo i neobjašnjivo mršavljenje

Kako biste što ranije mogli otkriti rak gušterače, važno je obratiti pažnju na navedene simptome, naročito ako pripadate rizičnoj skupini.

Obiteljska povijest

Rizik od nastanka raka gušterače je veći ako u obiteljskoj anamnezi imate zabilježene slučajeve raka gušterače. Prema brojnim provedenim istraživanjima, rizik može biti i do 13 puta veći ako je netko u obitelji patio od raka gušterače. Oni, čiji su članovi obitelji patili od raka gušterače prije dobi od 50 godina, su izloženi najvećem riziku.

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od dijabetesa imaju za 2 puta veći rizik od nastanka raka gušterače. Nisu poznati točni razlozi, ali se svim dijabetičarima preporuča da redovito odlaze na preglede gušterače.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od nastanka brojnih vrsta raka, uključujući i rak gušterače. Istraživanja su pokazala da pušači imaju gotovo 3 puta veći rizik od nastanka raka gušterače. Što više cigareta popuše u danu, to je rizik veći. Dobra vijest je da se nakon prestanka pušenja taj rizik značajno smanjuje već nakon 2 godine, a nakon 10 godina je jednak kao i kod nepušača.

Pretilost i manjak fizičke aktivnosti

Indeks tjelesne mase viši od 30 značajno povećava rizik od nastanka raka gušterače. Jedno istraživanje je pokazalo da pretile osobe imaju gotovo 2 puta veći rizik od nastanka raka gušterače, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom. Mlade pretile osobe se izlažu još većem riziku od nastanka raka gušterače i prijevremenoj smrti.

Pankreatitis

Pankreatitis ili kronična upala gušterače povećava rizik od nastanka raka gušterače. Upala ometa rad gušterače, povećava količinu slobodnih radikala, kemikalija i toksina koji nakon nekog vremena mogu uzrokovati nastanak kancerogenih stanica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije