Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Homeopatija

Homeopatija

Homeopatija
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.113
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povijest

Homeopatija (grč. όμοιος, hómoios (isti)+ πάθος, páthos (bol)) je metoda alternativne medicine kojoj je pravilo ''Slično se liječi slični'' (lat. Similia similibus curentur), a temelj joj je postavio još Hipokrat (468 -377 p.K.) u starom vijeku.

Model homeopatije postavio je njemački doktor Samuel Christian Friedrich Hahnemann (1755-1843), iako je već Theophrastus Bombastus von Hohenheim-Paracelsus (1493-1541) eksperimentirao s novim kemijskim spojevima. Hahnemann je razvio i objavio 1796. u knjizi Materia Medica svoje zaključke do kojih je došao prevodeći rad o malariji. Kada je pročitao da je kinin lijek za malariju zato jer je gorak, zamislio se jer je poznavao i druge gorke supstance, koje nemaju terapeutsku vrijednost. Da bi bolje razumio djelovanje kinina, odlučio ga je isprobati na sebi i otkrio da razvija simptome slične malariji koju liječi. Tada je Hahnemann započeo eksperimentirati i s drugim dotada poznatim lijekovima po abecednom redu. Došao je otprilike do polovice i zatim postavio osnove homeopatije. James Tyler Kent (1849-1921) je nastavio njegov rad i objavio Materia Medica Pura 1905. listu 217 lijekova koji se koriste i danas. J.T. Kent je bio na položaju profesora na Medicinskom koledžu u St. Louisu i posvetio svoj život proučavanju homeopatije. Napisao je oko 650 radova, opisavši oko 65000 simptoma.

Homeopatija je stigla u Ameriku 1825. g., a od 1865. do 1885. godine doživjela svoj vrhunac, da bi potom bila prihvaćena i u Engleskoj gdje je bila osobito popularna krajem 1.svj. rata. Kraljevska obitelj ima od tada vlastitog doktora homeopata. Kraljica Mary koristila je homeopatske pripravke, kao i kraljica Elizabeta II danas, a osobito joj je privržen princ Charles koji je sugerirao da bude obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem. Renesansu doživljava 1970. godine zahvaljujući Georgu Vithoulkasu. Osobito se raširila u Indiji zbog sličnosti s tradicionalnom biljnom medicinom. Europska zajednica je regulirala homeopatiju direktivom br. 2001/82/EC, te je ona prihvaćena u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i priznaje ju zdravstveno osiguranje. Prihod od homeopatije samo u Americi raste godišnje 20%.

Komentari

Najnovije

Najčitanije