Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Istina o tehnikama opuštanja

Istina o tehnikama opuštanja

Istina o tehnikama opuštanja
  • Objavljeno: Utorak, 11.10.2011.
  • Broj pregleda: 1.107
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi znamo da su tehnike opuštanja meditacija, joga, masaža ili što god je za vas opuštajuće. Ali koliko je važno opuštanje? I što će točno učiniti za vas? Odgovori bi vas mogli iznenaditi.

Brojne studije su pokazale da redovito korištenje tehnika opuštanja:

  • smanjenje vjerojatnost srčanog udara i moždanog udara, te može značajno smanjiti učestalost drugog srčanog udara
  • štiti od psihičkih problema
  • poboljšava funkciju imunološkog sustava 
  • pomaže kod učenja i pamćenja
  • poboljšava strategije suočavanja sa stresom i čini da se osjećate bolje

Ako postoji jedna istina o načinu na koji živimo danas, to je da se razina stresa dramatično povećala u odnosu na stotinu godina prije. I to ne zato što je život postao teži i nesigurniji, kao što je sigurnost zaposlenja (poslodavac), hrana za obitelj (platežna moć), sigurnost (policija). S vremenom se smanjio osjećaj zajednice i podrška obitelji, a sve to doprinosi velikom stresu.

Uz povećan stres i gotovo nimalo vremena za opuštanje dolazi do povišene razine hormona stresa u tijelu, kao što su adrenalin i kortizol. Krvni tlak se diže. Mozak se ponaša drugačije, a to utječe na pamćenje i ozdravljenje.

Hormoni stresa su nakratko vrlo korisni, primjerice ako ste napadnuti. Ali, dugoročna izloženost stresu slabi funkcioniranje imunološkog sustava i ometa kvalitetu sna.

Pa kako vam opuštanje može pomoći? Kakva vrsta opuštanja, kada i kako često? Pa, kao i sa svim stvarima, nema jedinstvenog odgovora za sve, ali postoje određene smjernice koje možemo slijediti.

Slušajte opuštajuće ritmove vlastitog tijela. Svaki 90 do 120 minuta vaš mozak se premješta s lijeve na desnu hemisferu na oko 20 minuta. Tijekom tog vremena osjećat ćete potrebu za sanjarenjem ili ćete imati poteškoće u koncentraciji, ili ćete sanjati ako spavate. Odmak u ovim vremenskim intervalima omogućava vašem tijelu prirodno razdoblje odmora i liječenja.

Opustite se koliko god možete jednom dnevno na 15 do 20 minuta. Čak i ako ne možete to učiniti svaki dan, uskoro ćete primijetiti koliko se bolje osjećate i koliko ste sposobniji izvršiti dnevne zadatke. Najbolje vrijeme da to učinite je kada to tijelo samo traži, primjerice nakon ručka ili sredinom poslijepodneva.

Ako su vam ove tehnike ispočetka teške, pokušajte dati mozgu vrijeme za isključivanje za vrijeme tjelovježbe ili dok ste u šetnji. Ako imate problema s probavnom, srcem ili kožom, korištenje tehnika opuštanja je još važnije jer opuštanje može pomoći. Stres remeti normalan protok krvi, a može dovesti do problema kao što je sindrom iritabilnog kolona.

Budući da hormoni stresa potiskuju imunološki odgovor, opuštanje omogućuje imunološkom sustavu da se oporavi i funkcionira učinkovitije. Opuštanje snižava krvni tlak kod mnogih ljudi i tako smanjuje vjerojatnost za pojavu moždanog i srčanog udara. Opuštanje omogućuje mali predah za mozak jer smanjuje aktivnost u limbičkom sustavu, djelu mozga koji se smatra emocionalnim centrom. Mozak ima potrebu za redovitom aktivnosti desne hemisfere, a opuštanje pomaže zadovoljiti ovu potrebu.

Ako želite imati koristi od tehnika opuštanja morate ih uklopiti u svoj ​​životni stil. S motivacijom dolaze i rezultati, a tih par minuta dnevno može značajno poboljšati kvalitetu života!

Komentari

Najnovije

Najčitanije