Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Je li pivo štetno za zdravlje?

Je li pivo štetno za zdravlje?

Je li pivo štetno za zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 09.02.2011.
  • Broj pregleda: 13.988
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pivo je omiljeno piće u većini kuhinja diljem svijeta. To je najčešće alkoholno piće koje se konzumira i vjerojatno najstarije.

Zajednički sastojci svih piva su voda, žitarice, hmelj i kvasac. Gorčina dolazi od hmelja, kojem se dodaje sladni ječam, izvor ugljikohidrata u pivu. Hmelj također obavljati funkciju konzervansa i uravnotežuje slatki okus slada. Pivski kvasac je potreban za fermentaciju alkohola. Recept piva određuje postotak alkohola, a to može biti u rasponu od 3 do 40 posto. Pivo dobiva svoju snagu i okus od škroba. Stupanj prženja slada određuje boju piva koja može varirati od blijedo žute do tamno smeđe.

Istina je da pivo kao i svako drugo alkoholno piće ima određene zdravstvene koristi ako se konzumira u umjerenim količinama.

Prema nekoliko studija, umjerena konzumacija alkohola može poboljšati kardiovaskularna stanja podizanjem razine "dobrog" HDL kolesterola i snižavanja rizika od srčanog udara za gotovo 30 posto. Pretjeran unos alkohola, međutim, može imati suprotan efekt povećavajući rizik za smrt od bolesti srca.

Pivo sadrži vitamin B6 i folnu kiselinu koja može pomoći spriječiti nakupljanje homocisteina u krvi. Visoka razina homocisteina može oštetiti krvne žile što dovodi do kardiovaskularnih bolesti.

Također postoje i neki dokazi da alkohol može povećati osjetljivost na inzulin, što zauzvrat, smanjuje rizik od dijabetesa.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology je utvrdio da je rizik od pojave bubrežnih kamenaca smanjen za 40 kod muškaraca srednjih godina. Istraživači, međutim, nisu mogli odrediti koji sastojak piva je bio odgovoran.

Istraživanje objavljeno u Journal of American Medical Association navodi da su odrasli (stariji od 65 godina) koji su pili jedno do šest alkoholnih pića tijekom tjedna imali manji rizik od demencije u usporedbi s onima koji nisu pili uopće ili su pili previše. Isto tako, studija objavljena u časopisu American Heart Association pokazala je da piće ili dva može biti povezano s boljim kognitivnim funkcijama u žena.

Prema riječima stručnjaka, pivo mogu konzumirati odgovorno samo odrasle osobe. Umjereni iznos za muškarca će biti dva pića dnevno. No, stručnjaci ne sugeriraju pijenje piva kako bi dobili zdravstvene beneficije. Postoje i bolji načini da se zaštitite od bolesti srca nego pijenjem piva.

Teška konzumacija alkoholnih pića može dovesti do raka jetre, ciroze, pretilosti i alkoholizma. Rizik od moždanog udara povećava se kod pojedinaca koji često piju. Povećan unos alkoholnih pića je također povezan s razvojem raka dojke i debelog crijeva. Kronična hipertenzija i debljanje samo su neki od nepoželjnih učinka na zdravlje.

Pivo ne mora nužno uzrokovati pivski trbuh. Višak kalorija iz bilo kojeg izvora hrane može uzrokovati salo na području trbuha. U prosjeku 150 kalorija u 300 ml piva vrlo brzo postaje vidljivo na tijelu. Pivo povećava glad i želju za masnom i slatkom hranom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije