Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jednostavni koraci do boljeg zdravlja

Jednostavni koraci do boljeg zdravlja

Jednostavni koraci do boljeg zdravlja
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.02.2011.
  • Broj pregleda: 902
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi smo svjesni što je potrebno učiniti da ostanemo zdravi, među njima je uravnotežena prehrana, vježbanje i ne pušenje. Čak i mala briga o našem zdravlju može dodati godine života. Jedno istraživanje je pokazalo da je više od polovine svih umrlih od kroničnih bolesti lako to moglo izbjeći slijedeći zdrave navike.

No, iako smo ih svjesni, ne radimo uvijek pametniji izbor. Razlozi mogu biti komplicirani i raznoliki: stres, putovanja, zauzet raspored, briga za druge, nedostatak energije ili motivacije. Ako ste u potrazi za jednostavnima načinima kako zadržati zdravlje pod kontrolom nastavite čitati.

Odmorite se

Osjećate li ponekad da se anksioznost prikrada, ali to ignorirate. Sljedeći put, spriječite to prije nego uzme danak. Uzmite nekoliko minuta i dišite duboko. Udahnite duboko kroz nos, a zatim izdahnite kroz usta. Učinite to nekoliko puta, sve dok ne osjetite da se opuštate. Ili, ako ste tip koji treba više, izađite van u šetnju ili na trčanje.

Istezanje

Ponekad je potrebno neko vrijeme da shvatite da vam je tijelo ukočeno i bolno. To vas lako može učiniti razdražljivima. Istezanje čini da se tijelo osjeća zdravo i savitljivo, a i pomaže vam izbjeći ozljede. Opušta napete mišiće koji često idu uz stres.

Drijemajte

Možda mislite da je to pretjerivanje, ali to je pravi poticaj za vaše zdravlje i može poboljšati vašu energiju. Samo 20 minuta dovoljno je da vam vrati energiju i učini vas produktivnijima ostatak dana. Nedavna studija u časopisu Sleep ispitivala je prednosti drijemanja različitih dužina. Rezultati su pokazali da 10 minuta drijemanja daje najviše koristi u smislu smanjene pospanosti i poboljšanja izvedbe.

Zdrava hrana

Ako jedete vani, imate svako pravo tražiti da hrana bude pripremljena onako kako vi to želite. Ne bojte se pitati da li je na žaru, pržena ili pečena. Ako radije ne želite samo masni omlet, tražite da dodaju narezane rajčice ili neko drugo povrće.

Smijeh

Ponekad ne shvaćamo koliko nam nedostaje dobar smijeh, a onda se nasmijemo i sve izgleda bolje. Istraživanja su pokazala neke nevjerojatne prednosti dobrog smijeha, uključujući povećan protok krvi, povećanje razine imunoloških stanica, snižavanje razine šećera u krvi i bolja razina opuštanja i spavanja.

Uz neke skromne prilagodbe u vašem životu, lako je zadržati dobro zdravlje. Ne trebate razmišljati o tome neprestano, ali nekoliko jednostavnih podsjetnika tijekom dana trebalo bi biti dovoljno da na kraju stvorite dobre zdravstvene navike.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije