Jeste li za sladoled?

Jeste li za sladoled?

Jeste li za sladoled?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli sladoled. U obilju okusa svatko može pronaći nešto za sebe. Sladoled je najpopularnija ljetna slastica, hladan i osvježavajući desert koji je uvijek dobrodošao u vrućim ljetnim danima.

Sladoled je smrznuta ili polusmrznuta smjesa, kombinacija mlijeka, zaslađivača, stabilizatora, emulgatora i raznih tvari koje daju okus i miris sladoledu. Ostali sastojci, kao što su jaja, bojila i škrob mogu se također pronaći u sladoledu. Smjesa se prije zamrzavanja homogenizira i pasterizira. Sladoled je dostupan u mnogim oblicima, okusima i pakiranjima.

Znanstvenici su prepoznali potencijal sladoleda i shvaćaju da je relativno dobar za ljudsko zdravlje. Ali, smatraju i da bi trebalo započeti s proizvodnjom zdravijih vrsta sladoleda. Pri tome ne misle da treba ukloniti šećere i masti, već dodati još hranjivih tvari. Taj "novi tip sladoleda" bi trebao biti bogat antioksidansima, probioticima, prebioticima i vlaknima, što bi pomoglo u prevenciji raka, bolesti probavnog sustava, smanjenja kolesterola, mršavljenja i poboljšanja imunološkog sustava. 

Međutim, dok stručnjaci ne proizvedu takav oblik sladoleda, mi vam donosimo prednosti i nedostatke trenutno dostupnih sladoleda.

Kada se sladoled konzumira u normalnim količinama, moglo bi se reći da ima pozitivno djelovanje na zdravlje, a neke od najznačajnijih prednosti su:

  • Sladoled je bogat kalcijem (10% od preporučene dnevne vrijednosti u 1/2 šalice), a kalcij je važan za jačanje kostiju.
  • Sladoled sadrži vitamine D, A, B12 i K, koji su važni za zdravlje organizma.
  • Također je odličan izvor proteina (10% od preporučene dnevne vrijednosti u 1/2 šalice).
  • Ima nizak glikemijski indeks, što sprječava nastanak bolesti srca, povišene razine kolesterola, otpornosti na inzulin, debljine i dijabetesa tipa 2.

Međutim, postoje razlozi zbog kojih trebate biti oprezni s konzumacijom sladoleda:

  • Sladoled je bogat zasićenim masnim kiselinama i kalorijama.
  • Prebrza konzumacija sladoleda može uzrokovati glavobolju zbog pretjerane hladnoće koju živci u usnoj šupljini osjete.
  • Sladoled sadrži određene štetne tvari, stoga je najbolje da ga konzumirate u umjerenim količinama.
  • Neka istraživanja su pokazala da sladoled može izazvati ovisnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije