Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jetra

Jetra

Jetra
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.02.2009.
  • Broj pregleda: 4.823
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Jetra je najveća žlijezda ljudskog tijela i, poslije kože, najveći organ. Teži približno 1500 grama, što je oko 2,5% težine tijela odraslog čovjeka. Kod fetusa, pri kraju trudnoće kada služi kao i kao hematopoetski organ, jetra je proporcionalno gledajući dvostruko veća (5% težine tijela). Od ranog djetinjstva pa nadalje zauzima gotovo cijeli desni hipokondrij i epigastrij. Širi se i u lijevi hipokondrij, ispod dijafragme koja je razdvaja od pleure, pluća, perikarda i srca. Osim masti, svi nutrijenti koji se apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu se inicijalno pohranjuju u jetri putem portalnog venskog sustava. Uz mnoge metaboličke aktivnosti, jetra pohranjuje glikogen i proizvodi žuč. Žuč polazi iz jetre kroz desni i lijevi ductus hepaticus koji tvore ductus hepaticus communis - on se udružuje s ductusom cysticusom kako bi nastao ductus choledochus. Jetra kontinuirano proizvodi žuč, ipak, između obroka ona se skuplja u žučnom mjehuru (vesica biliaris), koji također koncentrira žuč apsorbirajući vodu i otopljene soli. Kada hrana stigne u dvanaesnik, žučni mjehur šalje koncentriranu žuč u duodenum.

Komentari

Najnovije

Najčitanije