Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako odabrati dobre sunčane naočale?

Kako odabrati dobre sunčane naočale?

Kako odabrati dobre sunčane naočale?
  • Objavljeno: Utorak, 09.07.2013.
  • Broj pregleda: 404
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O dobrobitima sunčeve svjetlosti nepotrebno je raspravljati.  Ne samo da bez sunca ne bi bilo ni života, nego ono uvelike doprinosi i dobrom raspoloženju čovjeka. No, na žalost sve smo više svjesniji i loših strana pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama. Osim brige o koži, veliku pažnju trebali bismo posvetiti i zaštiti naših očiju od štetnih ultraljubičastih zračenja. Ultraljubičasto zračenje povezano je s mnogim bolestima oka, a njihovo štetno djelovanje je kumulativno pa se s godinama nakuplja.

Na sreću, građa oka omogućuje prirodnu zaštitu najosjetljivijih struktura koje se nalaze u unutrašnjosti oka. Zbog toga većina bolesti i promjena nastaje na površini oka. To su u prvom redu dobroćudne degenerativne promjene spojnice i rožnice oka, poput pterigija i pingvekule, koje su vrlo česte u starijoj dobi. Ultraljubičasto zračenje može izazvati i ranije zamućenje očne leće, poznato pod nazivom siva mrena ili katarakta.

Stoga je kod odabira sunčanih naočala vrlo važno obratiti pozornost na kvalitetu naočalnih leća koje štite od UV zračenja. Ono što mnogi ne znaju jest, da su za zdravlje oka najopasnije tamne sunčane naočale bez UV zaštite jer omogućuju širenje zjenica koje u tom slučaju propuštaju bitno veću količinu UV zraka. Na sreću, danas većina tamnih i svijetlih sunčanih ima kvalitetnu UV zaštitu bez obzira na cijenu. Ipak, skuplje naočalne leće razlikuju se od jeftinijih po svojim optičkim svojstvima koja omogućuju jasniju sliku te dodatnim slojevima koji smanjuju odsjaje, povećavaju otpornost na grebanje i slično.

No uz kvalitetna stakla koja štite oko od ultraljubičastih zraka, važni su i oblik i veličina sunčanih naočala. Novija istraživanja pokazuju kako se, kada nam sunčane zrake dolaze s leđa ili sa strane, značajan dio UV zraka odbija od unutarnje površine naočalnih leća i dospijeva u naše oko.

Ovaj problem posebno je značajan za osobe koje nose dioptrijske naočale na otvorenom. Rješenje za ovaj problem su šeširi s velikim obodima ili naravno velike zaobljene naočale s UV zaštitom. Nove naočalne leće, osim što blokiraju UV zrake koje dolaze s prednje strane, također propuštaju UV zrake koje dolaze na stražnju površinu naočalnih leća i time značajno smanjuju štetnih zraka prema očima.

Sunčane naočale su najbolja zaštita od ultraljubičastih zračenja za oči i kožu oko očiju.

Međutim 40 % izloženosti UV zračenjima događa se kad ne nosimo sunčane naočale jer nismo direktno izloženi suncu, posebno za vrijeme oblačnog i polu oblačnog vremena.

Od UV zraka nismo potpuno zaštićeni ni kad se nalazimo u zatvorenom prostoru. Kompleksne fluoroscentne žarulje koje poznajemo pod nazivom štedne žarulje emitiraju određenu količinu UV zračenja. Ova količina je zanemariva ako se radio o žaruljama s kvalitetnim fosfornim slojem koji propušta samo minimalnu količinu UV zračenja, no može doseći opasne vrijednosti ako je sloj manje kvalitetan. Bez obzira na kvalitetu, ako je žarulja udaljena tek nekih tridesetak centimetara od očiju preporučuje se ograničiti izloženost na maksimalno 3 sata dnevno što je posebno važno za djecu i mlade.

Kvalitetu svojih sunčanih naočala provjerite u optici, a kod odabira novih sunčanih naočala koje će Vas štiti u vrućim ljetnim danima koji su pred nama obratite pažnju i na boju naočalnih leća. Istraživanja su naime potvrdila da su za vožnju automobila najprikladnije sunčane naočale sa smeđim ili sivim staklima jer najmanje utječu na prirodnu percepciju boje. Prometni  znakovi i svjetlosni signali ostaju jasno prepoznatljivi. Žuti tonovi naočalnih leća pojačavaju kontraste pa su zbog toga također primjereni za vožnju i sportove, dok bi crvena, plava ili zelena stakla trebali nositi samo na plaži ili ispijajući kavu na nekoj ljetnoj terasi. Naravno ako Vam boja dobro pristaje!

Pratite nas i putem naše Facebook stranice Optika i poliklinika Opto Centar i osvojite vrijedne nagrade!

OPTO CENTAR

Vlaška 64
10000 Zagreb
01 46 14 222
info@opto-centar.hr

www.opto-centar.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije