Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se naspavati?

Kako se naspavati?

Kako se naspavati?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.11.2009.
  • Broj pregleda: 1.122
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svjetlo u sobi

Čak i slaba svjetlost koja se nazire kroz pukotine roleta ili svjetlo monitora može vas držati budnima. Svjetlost signalizira mozgu da prestane proizvoditi melatonin, hormon koji regulira san.

Zatamnite sobu, isključite računalo i sve što je potrebno kako bi u vašoj sobi vladao potpuni mrak. Ako ne možete potpuno zatamniti sobu, nosite masku za oči u krevet.

Čudan redoslijed obroka

Ako nemate određeno vrijeme za doručak, ručak i večeru svaki dan, tijelo ne zna kada da pošalje signale pospanosti. To je zato što se vaš unutarnji sat koji govori vašem tijelu kada će spavati i kada se probuditi, oslanja na signale iz okoline, kao što je vrijeme obroka. Ako se to vrijeme uvelike razlikuje od dana do dana, vaše tijelo ima problema sa praćenjem vremena i ne zna kada je vrijeme za spavanje.

Pokušajte se držati istog rasporeda obroka svaki dan, čak i vikendom, onoliko koliko možete. B vitamini pomažu regulirati obrasce spavanja, stoga jedite hranu bogatu tim hranjivim tvarima poput žitarica cjelovitog zrna, oraha, brokule i krumpira.

Večernji nalet energije

Često se događa da nakon cjelodnevnog umora, navečer iznenada osjetite nalet energije. Naravno, teško je to ne iskoristiti. Odlučite se za spremanje ormara ili na primjer, tjelovježbu. Onda kada je vrijeme za spavanje, nikako ne možete zaspati.

Ono što osjećate kao val energije mogla bi biti navala tjeskobe potaknuta povećanjem proizvodnje hormona kortizola i adrenalina, koje proizvodi vaš organizam kada mu je uskraćen san.

Koristite to za nešto opuštajuće, kao što je čitanje dobre knjige. Tako ćete otići spavati u pristojno vrijeme i nećete osjećati umor cijeli dan.

Rutina prije spavanje

Pazite što stavljate na lice i tijelo prije spavanje. Određeni mirisi, bilje i začini potiču mozak da se probudi, a ne isključi. Jedan primjer: menta vas može držati budnima. Eukaliptus i ružmarin također potiču budnost.

Iskoristite ih ujutro, kada vam je potrebna dodatna pomoć da biste se razbudili. Koristite blage mirise poput lavande, jer lavanda poručuje vašem tijelu da uspori.

Vaš menstrualni ciklus

Ako vam se događa da vas muči nesanica prije mjesečnice, kriv je hormon progesteron.

Odgodite važne svari. ako možete, dok vam ne prođe tih dan, dva kada ne možete spavati. Iskoristite to vrijeme da se pozabavite projektima za koje inače nemate vremena.

Konzumiranje alkohola kasno u noć

Alkohol vas prije spavanja može opustiti dovoljno da zaspete brzo. Nažalost, pospanost vjerojatno neće potrajati. Alkohol se metabolizira brzo, a nakon što izađe iz sustava, povlače se simptomi pospanosti koji mogu prekinuti san.

Popijte posljednje piće oko četiri sata prije odlaska u krevet, tako da tijelo ima vremena metabolizirati alkohol.

Vaša očekivanja

Iako je osam sati prosječna količina sna koju većina odraslih treba, puno ljudi treba čak i više, dok drugi mogu savršeno funkcionirati i sa šest, pet, ili čak četiri sata spavanja. Ali ako spavate duže nego što vaše tijelo zahtijeva, možete imati problema sa spavanjem ili sa buđenjem rano ujutro.

Pokušajte otkriti koliko vam sati sna treba i pridržavajte se tog rasporeda tjedan dana. Ako se sedmog dana probudite, na primjer, nakon sedam sati sna potpuno odmorni, to je vrijeme koje vam je potrebno za odmor.

Komentari

Najnovije

Najčitanije