Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako smanjiti razinu estrogena?

Kako smanjiti razinu estrogena?

Kako smanjiti razinu estrogena?
  • Objavljeno: Utorak, 26.07.2016.
  • Broj pregleda: 4.528
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Estrogen je vrlo važan hormon kojeg pronalazimo u ženskom i muškom tijelu. Igra važnu ulogu u reprodukciji i razvoju ženskih spolnih karakteristika. No, višak estrogena može uzrokovati niz zdravstvenih poteškoća, suvišne kilograme, povećan rizik od nastanka različitih vrsta raka i poremećaja u radu štitnjače. Razinu estrogena možete smanjiti na potpuno prirodan način, a sve što trebate napraviti je uvesti male promjene u svojim životnim navikama.

Povećajte unos gljiva

Gljive sadrže enzime koji smanjuju razinu estrogena. Konzumirajte različite vrste gljiva, kao što su šampinjoni, portobello i shiitake. Gljive možete jesti sirove ili ih termički obraditi, a stručnjaci savjetuju da kupujete organske gljive kako biste spriječili unos pesticida.

Provjerite koje prednosti kriju gljive!

Smanjite unos mlijeka

Kravlje mlijeko sadrži visoku razinu estrogena. Upravo zbog toga je važno smanjiti unos mlijeka ako sumnjate na povišenu razinu estrogena u tijelu.

Smanjite unos piva

Većina alkoholnih pića sadrži visoku razinu estrogena, a istraživanja su pokazala da pivo daleko prednjači. Stručnjaci preporučuju da pijete pivo u umjerenim količinama ili da ga u potpunosti eliminirate ako je u tijelu povišena razina estrogena.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Estrogen se pohranjuje u stanicama masti. Što više masti imate, to će razina estrogena biti veća. Smanjite postotak masnog tkiva i povećajte postotak mišićnog tkiva kako biste smanjili razinu estrogena u tijelu.

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Izbjegavajte korištenje plastičnih zdjelica i bočica

Većina plastičnog posuđa sadrži BPA. To je spoj koji aktivira receptore estrogena, a istraživanja ga povezuju s povećanim rizikom od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Povećajte unos crvenog grožđa

Crveno grožđe sadrži resveratrol i antocijanine. To su spojevi koji blokiraju proizvodnju estrogena. Kada jedete grožđe, jedite ga s kožicom i sjemenkama jer imaju najbolja nutritivna svojstva. Također, vrlo je važno da jedete grožđe iz organskog uzgoja jer konvencionalno uzgajano grožđe sadrži visoku razinu pesticida.

Prepoznajte simptome hormonalne neravnoteže!

Povećajte unos kupusnjača

Kupusnjače, kao što su brokula, kelj, kupus, cvjetača ili prokulice sadrži fitokemikalije koje blokiraju proizvodnju estrogena.

Jedite organsku hranu

Hrana iz konvencionalnog uzgoja obično sadrži visoku razinu pesticida koji povećavaju razinu estrogena u tijelu. Povećanjem unosa organskih namirnica smanjit ćete razinu toksina u tijelu i regulirati razinu estrogena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije