Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako upala utječe na vaše zdravlje?

Kako upala utječe na vaše zdravlje?

Kako upala utječe na vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.05.2015.
  • Broj pregleda: 518
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ste čuli za protuupalne lijekove i namirnice, no znate li što je zapravo upala? Ukratko, to je način na koji vaše tijelo odgovara na prijetnje, kao što su stres, infekcije i izloženost štetnim kemikalijama. Kada se imunološki sustav osjeća ugroženo, on na te prijetnje odgovara tako da aktivira proteine koji štite stanice i tkiva. U normalnim uvjetima, upala u tijelu je dobra stvar. No, kada imunološke stanice počnu raditi prekomjerno, tada upala prestaje biti dobra. Ovakva vrsta upale, koju nazivamo i kronična upala, može biti uzrokovana nizom uzroka, uključujući viruse ili bakterije, autoimune poremećaje, prekomjeran unos šećera i masne hrane, ili slabom kontrolom razine stresa.

Bori se protiv infekcija

Upala je najvidljivija kada pomaže u oporavku od neke bolesti. Primijetili ste upalu svaki put kada ste imali povišenu tjelesnu temperaturu ili upaljeno grlo. Naticanje, crvenilo i povišena temperatura znači da imunološki sustav šalje bijele krvne stanice, stanice rasta i nutritivne spojeve ugroženim dijelovima tijela. U ovakvim uvjetima je upala definitivno dobra i neophodna za oporavak. Ovakva vrsta upale je i prolazna. To znači da ona treba proći čim ozdravite.

Priprema  vas za obranu

Još jedna vrsta upale koja je poprilično česta jest ona koja vas priprema na obranu od emocionalnog stresa. Umjesto da imunitet šalje obrambene stanice, u tijelu se povećava razina C reaktivnog proteina koji ukazuje da je u tijelu prisutna upala. Ovakav biološki odgovor povećava razinu adrenalina i pomaže vam u situacijama koje vas na neki način ugrožavaju.

Može narušiti zdravlje probavnog sustava

Veliki broj imunoloških stanica kruži probavnim sustavom. One u većini slučajeva ignoriraju trilijune zdravih bakterija koje prirodno žive u crijevima. No, za neke osobe je ta tolerancija narušena i imunološke stanice počinju reagirati na bakterije, što može uzrokovati kroničnu upalu. Imunološki sustav može početi napadati probavni sustav, što može uzrokovati niz bolesti i stanja probavnog sustava i tada dolazi do različitih probavnih tegoba.

Može narušiti zdravlje zglobova

Kada se upala javi u zglobovima, tada može uzrokovati ozbiljna oštećenja. Jedno od takvih stanja je reumatoidni artritis. Najčešće je uzrokovan genetskim faktorima, ali su istraživanja pokazala da pušenje, manjak vitamina D i nezdrave životne navike mogu povećati rizik od nastanka reumatoidnog artritisa. Najčešći simptomi su bolovi i osjećaj nadraženosti na zahvaćenim zglobovima.

Može uzrokovati srčane bolesti

Bilo koji dio tijela koji radi otežano ili je bio ozlijeđen može uzrokovati kroničnu upalu, čak i unutar krvnih žila. Nakupljanje naslaga plaka u arterijama može uzrokovati kroničnu upalu. Plak privlači bijele krvne stanice, postaje sve veći i može uzrokovati nastanak krvnih ugrušaka, a najopasnija posljedica je srčani udar. Pretilost i nezdrave prehrambene navike mogu uzrokovati kroničnu upalu u tijelu. Također, osobe koje pate od autoimunih poremećaja, kao što su reumatoidni artritis, psorijaza ili celijakija, imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, bez obzira na njihovu tjelesnu težinu i prehrambene navike.

Povećava rizik od nastanka raka

Kronična upala je povezana s povećanim rizikom od nastanka raka pluća, cerviksa i probavnog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da kronična upala, popraćena s pretilošću, povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva za čak 63%. Upala može biti uzrokovana pretilošću, kroničnom infekcijom, toksičnim spojevima ili kroničnim stanjima. Kada imunološki sustav počne raditi prekomjerno, dolazi do razvijanja savršenih uvjeta za rast i razvoj stanica raka.

Komentari

Najnovije

Najčitanije