Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?

Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?

Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?
  • Objavljeno: Subota, 29.11.2014.
  • Broj pregleda: 866
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada se u vašu kožu ubadaju igle tanke poput vlasi, tijelo počinje odgovarati na različite načine, ovisno o mjestu uboda.

Akupunktura se koristi stoljećima, a današnja moderna akupunktura se koristi za stimulaciju živčanog sustava i mozga kako bi potaknula opuštanje.

Fizička bol

Samo nekoliko preciznih uboda može stimulirati periferni živčani sustav i uzrokovati niz reakcija u tijelu, a jedna od njih je otpuštanje endrofina koji ublažava bol. Jedno istraživanje je utvrdilo kako akupunktura može pomoći u ublažavanju kronične glavobolje, bolova u vratu i leđima. Igle, ubodene oko mjesta povrede, djeluju kao injekcije kortizona, snažnog lijeka koji se koristi za liječenje upala.

Stres

Akupunktura je odlična za opuštanje od stresa i smanjenje simptoma stresa, kao što su nesanica, glavobolja i kroničan umor. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto je to tako, ali vjeruju da iglice blokiraju oslobađanje hormona stresa, kortizola. Jedno istraživanje je pokazalo manju razinu kortizola u tijelu nakon tretmana akupunkture.

Raspoloženje

Povećanje razine endorfina će definitivno popraviti vaše raspoloženje. No, akupunktura potiče oslobađanje i drugih neurotransmitera koji popravljaju raspoloženje, a jedan od najpoznatijih je serotonin. Serotonin se daje osobama koje pate od depresije, naglih promjena raspoloženja i kronične tjeskobe pa stručnjaci zaključuju kako akupunktura može postati dio tretmana liječenja različitih poremećaja oslobađanja serotonina.

Alergije

Akupunktura može ublažiti upalne procese u dišnom sustavu, i to bez potrebe za stavljanjem iglica na području nosa. Stručnjaci vjeruju kako akupunktura stimulira imunološki sustav i jača otpor tijela na alergene. Bilo kako bilo, akupunktura vam sigurno neće odmoći pa si svakako tu i tamo priuštite koji tretman, naročito za vrijeme sezonskih alergija.

Ovisnosti

Istraživanja su pokazala kako akupunktura može pomoći u rješavanju različitih vrsta ovisnosti, naročito ovisno o nikotinu, ali i teškim drogama, kao što su heroin i kokain. O drogama i nikotinu postajemo ovisni jer se tijekom njihove konzumacije oslobađa visoka razina endorfina, a akupunktura sama po sebi potiče oslobađanje endorfina i na taj način smanjuje žudnju za drogama i nikotinu.

PMS

U svijetu postoji veliki broj žena koje pate od nepodnošljivo bolnih menstruacija. One mogu biti toliko bolne da čak niti tablete protiv bolova ne pomažu. Mogu biti prisutni i simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nesvjestica i slabost. U takvim slučajevima će većina stručnjaka predložiti akupunkturu. Jedno istraživanje je potvrdilo kako akupunktura može smanjiti bolove za čak 78%, što nije zanemarivo. Znanstvenici vjeruju da akupunktura može pomoći u regulaciji razine hormona.

Upozorenje

Ako planirate ići na tretman akupunkture, prije svega se posavjetujte s liječnikom. Nakon što vam on to odobri, tražite preporuku za stručnu osobu koja će znati kako obaviti tretman što kvalitetnije i bez štetnih posljedica za zdravlje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije