Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kašalj

Kašalj

Kašalj
  • Objavljeno: Utorak, 12.05.2009.
  • Broj pregleda: 1.650
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kašalj nije bolest, nego simptom koji se najčešće javlja za vrijeme prehlade, ali i kod influence, astme, bronhitisa, upale sinusa, kod previše kiseline u želucu, kod srčanih bolesti itd.

Kašljem se omogućava čišćenje dišnih puteva i to je važna obrambena funkcija tijela. Refleksom kašlja je tijelo u mogućnosti da se riješi otrova, parazita i stranih supstanci (prašina, dim, zagađenja) i time spriječi nastajanje bolesti ili povredu disajnih puteva. Zbog toga nije dobro sprječavati kašalj.

U zavisnosti koliko dugo kašalj traje, postoji akutni ili kronični kašalj. Na početku prehlade je aktutni kašalj najčešće suh i nakon nekoliko dana može doći do sazrijevanja sekreta (produktivni kašalj). Kod virusnih upala sluz je najčešće prozirno - vodena, kod bakterijalnih žuto - zelena.

Suhi kašalj, prva reakcija tijela na infekciju virusima se liječi antitusicima, lijekovima koji reduciraju intenzitet i učestalost refleksa kašlja. Prejak nadražaj kašlja je neugodan, može dovesti i do oštećenja sluznice.

Sintetički antitusici djeluju i u mozgu, na centar kašlja time što blokiraju prenos informacija na receptore kašlja u bronhijama.

Produktivni kašalj se javlja nekoliko dana nakon suhog, liječi lijekovima koji pomažu razrjeđuju stvoreni sekret u bronhijama, te pomažu njegovo izbacivanje iz tijela. Najbolje djeluju biljni sirupi ili kapi koji se koriste i kod suhog i kod produktivnog kašlja.

Bez obzira o kojoj vrsti kašlja se radi, nemojte zaboraviti da pijete dovoljno, najbolje vodu i biljne čajeve. Gazirana pića, voćni čajevi i voćni sokovi se ne preporučuju piti za vrijeme kašlja jer su kiseli. Sluznica grla djeluje osjetljivo na kiselinu u njima, a kiseline stvaraju i omotač oko sekreta u bronhijama, te onemogućavaju dobro izbacijvanje sekreta iz tijela.

Mlijeko i mliječne proizvode isto tako treba izbjegavati kada se kašlje, jer stvaraju još veće količine sekreta u tijelu i time produžavaju bolest. Nemojte zaboraviti dobro provjetriti prostorije u kojima boravite, jer suhi zrak dodatno isušuje sluznice.

Normalni kašalj, simptom prehlade, nestaje najkasnije nakon dvija tjedna.

Ukoliko kašalj traje duže od tri tjedna, može se raditi o bolestima kao što su astma, COPD, alergija, tumori, insuficijenca srca ili refluks. U tom slučaju je jako važno provjeriti kod liječnika o čemu se radi da bi se bolest mogla liječiti.

Kašalj kod pacijenata koji uzimaju neke lijekove za tlak može, pogotovo na početku uzimanja, biti subpojava lijeka. I tada razgovarati sa liječnikom o eventualnoj promjeni lijeka.

Obavezno je da odete liječniku kada:

  • kašalj traje duže od sedam dana,
  • kada je sluz koju izbacite kašljem zelena ili žuta,
  • kada iskašljavate krv,
  • kada istovremeno imate probleme sa disanjem, bolove u grudima ili ubrzano kucanje srca,
  • kada se osjećate jako bolesno, umorno,
  • kada imate visoku temperaturu.

Komentari

Najnovije

Najčitanije