Kava - prehrambeni izvor antioksidansa

Kava - prehrambeni izvor antioksidansa

Kava - prehrambeni izvor antioksidansa
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čuva srce

I najnovija vijest ide u prilog kavi: kava ne povećava opasnost od srčanog udara, a možda čak ima i zaštitno djelovanje, objavili su znanstvenici s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu. Tijekom pet godina ispitivali su vezu kave i rizika od srčanog udara na 32.650 Šveđanki u dobi od 40 do 74 godine. U analizama, u kojima su uzeli u obzir i moguće druge faktore, ekipa znanstvenika otkrila je da žene koje su pile pet i više šalica kave na dan imaju za 32 posto manji relativni rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koje su pile do četiri šalice kave.

Znanstvenici vjeruju da se neke sastojke kave može iskoristiti u proizvodnji novih lijekova za srčane bolesti i nesanicu. Svoja su istraživanja usmjerili na takozvane klorogene kiseline, prenosi BBC. Ima nekoliko bioloških mehanizama pomoću kojih bi se mogao smanjivati rizik od srčanog udara. Kava sadrži fenolske spojeve, poznate kao antioksidanse, koji mogu reducirati stres. Osim toga, dokazano je da ona pomaže tijelu da bolje iskoristi inzulin i štiti od dijabetesa tipa 2.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije