Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kineska medicina - drevna mudrost za moderan život

Kineska medicina - drevna mudrost za moderan život

Kineska medicina - drevna mudrost za moderan život
  • Objavljeno: Utorak, 14.12.2010.
  • Broj pregleda: 2.170
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ono što je evoluiralo u ogromne i kompleksne medicinske sustave je izvorno instinktivni, intuitivni oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Praksa kineske medicine datira još od prije pet tisuća godina. Priznajući da su ljudi povezani ciklusima i ritmovima prirode, rani praktičari željeli su uskladiti stil života s tim ritmovima kroz prehranu, bilje, svjesno disanje, blage pokrete, vježbe, meditaciju i terapijski dodir. Od primitivnih koristiti kroz mnoge generacije eksperimentiranja i istraživanja do interesa zapadne civilizacije, kineska medicina je dokazano učinkovita s malo ili bez ikakvih negativnih posljedica. Kronična bol, neplodnost, probavni problemi, anksioznosti i depresije su samo neka od stanja koje se mogu uspješno i rutinski riješiti. I možda najvažnije za današnji svijet, osnovni aspekti kineske medicine donose duboko opuštanje i uklanjanje stresa, zbog kojih svaki dio zdravlja pati. Ostale pogodnosti uključuju više psihološke i emocionalne ravnoteže, sudjelovanje i preuzimanje odgovornosti za vlastiti osobni razvoj i ukupnu dobrobit.

Balansiranje suprotnih, ali komplementarnih sila Yin i Yang je ključni koncept u ovoj filozofiji. Qi, aktivna snaga života je Yang. Krv (iz svih tjelesnih tekućina) je hranjiva, tako smatra Yin. Bez obzira na zdravstveno stanje, ako se Qi i krv kreću glatko doći će do olakšanja, a ako se ne kreću kako treba pojavit će se problemi. Kada postoji višak, nedostatak ili zastoj dolazi do neravnoteže i nemira na nekoj razini u pojedincu. Na primjer, ako je mišić u stalnom grču, što rezultira ograničenjem protoka krvi u zahvaćeno područje može doći do kroničnog stanja boli. Emocionalna bol i smanjen mentalni pristup za rješenje problema mogu uslijediti. Qi i krv su Jing. Jing je temeljna bit ili vitalnost pojedinca. Jing je i naslijeđen u genetskoj lozi jednog roditelja i stečen kroz način života, hranu, vodu i zrak. Osiromašeni Jing znači smanjenje vitalnosti, starenje i bolest.

Kako možete u svoj zauzet život ukomponirati bilo kakvu značajnu koristi? Iako određena zdravstvena stanja zahtijevaju usluge profesionalni medicinskih stručnjaka, doista je nevjerojatno kako jednostavno i učinkovito možete pomoći sami sebi. Zapamtite, sve ovo je izvorno oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Dakle, ako patite od tjeskobe, loše probave, nesanice, teških menstruacija, depresije ili kroničnih bolova, sljedeće smjernice definitivno bi trebale donijeti neko olakšanje. Malo po malo i ove navike će ući u vaš svakodnevni život.

Dišite

Ozbiljno. Dišite! Većina, oko 70% toksina izlazi iz naših tijela kroz proces disanja, ne znoja ili drugih oblika eliminacije. Dišite duboko i svjesno obogaćujte krv kisikom, a ona hrani sve stanice, umiruje emocije i bistri um.

Pokrenite se

Ustajao Qi i krv donose probleme i bol. Život se treba kretati kako bi mogao rasti. Čak i ako sjedite u uredu većinu dana, protezanje i hodanje na svježem zraku u jutarnjim satima ili navečer mogu raditi čudesa.

Usredotočite se

Ne samo da će vas meditacija smiriti i poboljšati cjelokupno zdravlje, ona pomaže da dobijete jasnu sliku o svojim osjećajima, situacijama u vašem životu i vrijednostima. Meditacija može biti od neprocjenjive važnosti za uravnotežen i ispunjen život.

Cjelovita prehrana

Jedite hranjivo voće, povrće i cjelovite žitarice svaki dan i eliminirajte obrađenu hranu iz prehrane. Mi nemamo nedostataka vitamina, imamo nedostatke cijelih namirnica. Mikronutrijenati i antioksidanti iz  7 do 13 serviranja voća i povrća dnevno će povećati energiju i ojačati imunološki sustav. Ovo može zvučati kao puno povrća, ali kada bolesti srca i rak uzrokuju smrti sve mlađih ljudi, zdrava prehrana postaje jako važna.

Terapeutski dodir

Ništa ne pokreće i ne smiruje neuravnotežen Qi i ustajalu krv kao terapeutski dodir. Bilo da idete na masažu ili se masirate sami, iznenađujuće je što malo dodira može učiniti za tijelo i um.

Odmor

Podupiranje i punjenje Jinga, vaše vitalnosti, je bitno. Dovoljno spavajte. Drijemajte ako i kada možete. Isključite sve zvukove i uživajte u tišini. Duga kupka, yoga ili masaža također mogu učiniti čuda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije