Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko dobro poznajemo mozak?

Koliko dobro poznajemo mozak?

Koliko dobro poznajemo mozak?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.12.2014.
  • Broj pregleda: 25
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

On je naš vodič, a toliko malo znamo o njemu. Mozak je najmanje istraženi dio ljudskog tijela, a zapravo upravlja ostalim dijelovima tijela. Donosimo vam neke činjenice o mozgu koje su dokazane, a za koje možda niste znali.

Mozak ne poznaje multitasking

Iako vam se možda čini kako istovremeno bez poteškoća radite više stvari, trebate znati da ih zapravo ne radite istovremeno. Mozak se jako brzo prebacuje s jedne aktivnosti na drugu, a vama se čini kao da je cijelo vrijeme fokusiran na obje aktivnosti. Iz tog razloga se multitasking ne preporuča kao učinkovit način rada.

Što uzrokuje déjà vu?

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to što točno uzrokuje déjà vu, osjećaj da ste bili negdje ili radili nešto što zapravo nikada niste. No, znanstvenici vjeruju da do toga dolazi kada neko slično mjesto ili radnju koju smo zapamtili povežemo s novom.

Mozak teži svega 1.5 kilograma

Možda jesmo najpametnija bića na planeti, ali neka ostala bića imaju veći mozak. Veći mozak je potreban za kontrolu nad većim tijelom. Mozak kita, primjerice, teži oko 8 kilograma, a slona oko 5 kilograma. Veličina i težina mozga proporcionalno rastu prema veličini i težini tijela.

Mozak ljevaka jednako funkcionira

Desna strana mozga kontrolira pokrete lijeve strane tijela, bez obzira na to jeste li ljevak ili dešnjak. Iz tog razloga će osobe, koje su pretrpjele moždani udar na desnoj strani mozga, imati poteškoće s pokretanjem lijeve strane tijela.

Mozak trebamo vježbati

Kako bi mozak ostao u formi, potrebno ga je trenirati. Učenje novih vještina ili obavljanje novih mentalnih zadataka jača vezu između moždanih stanica. Znatiželja će vam pomoći da ostanete oštroumni čak i u starijoj životnoj dobi.

Mozak koristi 25% energije

Vaš mozak čini tek 2% ukupne tjelesne težine, ali moždane stanice koriste čak dvostruko više energije od bilo kojih drugih stanica u tijelu. Moždane stanice su uvijek aktivne, čak i kada spavate i naizgled ne razmišljate ni o čemu.

Mozak se sastoji od 100 bilijuna stanica

Prosječan broj moždanih stanica kod odrasle osobe je oko 100 bilijuna. One su povezane sa sinapsama, a svaka stanica se istovremeno može povezati s tisućama drugih stanica. Ta povezanost između stanica je još uvijek jedna velika misterija.

Dobar san pospješuje pamćenje

Dokazano je kako san daje mozgu vremena za procesuiranje novih događaja i stvaranje uspomena. Poznato je kako osobe koje premalo spavaju imaju poteškoća s koncentracijom i pamćenjem.

Stanice mozga žive najdulje

Stanice mozga su najstarije stanice u tijelu. Istraživanja su pokazala da neki dijelovi mozga mogu stvoriti nove neurone kako starimo, no većina njih je prisutna od rođenja i ostaje do smrti. Ono što se konstantno mijenja u mozgu je povezanost među moždanim stanicama.

Komentari

Najnovije

Najčitanije