Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kontracepcija i mitovi o kontracepciji

Kontracepcija i mitovi o kontracepciji

Kontracepcija i mitovi o kontracepciji
  • Objavljeno: Utorak, 05.10.2010.
  • Broj pregleda: 1.843
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dojenje sprječava trudnoću

Istina je da prolaktin, hormon koji proizvodi majčino mlijeko, potiskuje ovulaciju. I pod vrlo specifičnim okolnostima - beba je ispod šest mjeseci starosti, mjesečnice nisu počele ponovno i više od 90% prehrane bebe dolazi od dojenja - i dojenje kao kontrola rađanja možda može funkcionirati.

Međutim, ginekolozi ne preporučuju oslanjanje na ovu metodu, jer žene mogu ovulirati tokom dojenja, tako da to nije dobar oblik kontrole rađanja.  

Nećete ostati trudni ako koristite kontracepciju

Da, cijela bit kontracepcije je sprječavanje trudnoće. Većina neplaniranih trudnoća se javlja, jer žene ispravno ne koriste svoju kontrolu rađanja. Očito, daleko manje je vjerojatno da ćete zatrudnjeti ako koristite kontrolu rađanja ispravno i dosljedno.

Nijedan oblik kontrole rađanja nije sto posto djelotvoran za sprječavanje trudnoće, čak i ako mislite da ga koristite pravilno sve vrijeme. Svaki put kada imate spermij i jajašce, postoji mogućnost trudnoće. Koristite kontracepcijsku metodu točno onako kako je namijenjena i bliže ćete doći do sto posto učinkovitosti.

Kontracepcijske pilule su najučinkovitija kontracepcija

Žene koje uzimaju pilule mogu imati manje od 1% rizika od trudnoće. No, ono što nije uvijek shvaćeno je da to podrazumijeva uzimaju tableta dosljedno i pravilno svaki dan, 365 dana u godini.

Vaše tijelo treba odmor od antibebi pilula

Ako ste zadovoljni s kontracepcijskim pilulama, nema razloga da radite pauzu osim ako ne ciljate na trudnoću. Pilule pružaju mnoge zdravstvene prednosti koje nemaju nikakve veze s kontracepcijom - manji rizik od akni, osteoporoze, upalne bolesti zdjelice, cisti jajnika, anemije, simptoma PMS-a i vaginalne suhoće u menopauzi. Istraživanja također pokazuje da uzimanje kombinacije kontracepcijskih pilula (koje sadrže i estrogen i progestin) makar i na šest mjeseci smanjuje rizik za rak jajnika i rak endometrija za oko 50%. Uzimajte ih do 10 godina i rizik se smanjuje za 80%.

Kondomi su za dečke

Ženski kondomi mogu biti umetnuti do osam sati prije seksa. U odnosu na muški kondom, koji je 85% -98% učinkovit u sprječavanju trudnoće, ženski kondomi su 79% -95% učinkovit. Muški i ženski kondomi također štite od spolno prenosivih bolesti. Naći ćete ženski kondom u ljekarnama.

Intrauterini ulošci su opasni

Intrauterini ulošci, koji se ugrađuju u maternicu, nisu opasni kao oni iz 70.-ih, a i infekcije su rijetke. On može ostati na mjestu za 5-12 godina, ovisno o vrsti. To je dobra vijest jer manje umetanja smanjuje rizik od infekcije.

Ako imate više partnera, koristite kondome kako bi se zaštitili od spolno prenosivih bolesti.

Hitna kontracepcija je oblik pobačaja

Hitna kontracepcija je koncentrirana doza progesterona koja smanjuje rizik za trudnoću za 75% ako se uzima u roku od pet dana nakon nezaštićenog seksa, iako je uzimanje u prvih 24 sata najdjelotvornije. Neki pilule koje se inače koriste kao kontracepcija također mogu biti učinkovite.

Komentari

Najnovije

Najčitanije