Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Laser u funkciji dioptrije

Laser u funkciji dioptrije

Laser u funkciji dioptrije
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.532
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lasersko skidanje dioptrije

Danas je jako moderno isprobati metodu koja obećava dobar vid, a bez imalo truda. Platiš, laser obavi sve i odeš doma bez naočala. Malo je skupo, ali ne boli, brzo je gotovo, par dana kapaš kapljice i onda "živiš sretno i zadovoljno" kao u bajci. Pitanje je samo - dokle!

Zašto onda, uz takvo naizgled idealno rješenje, mnogi još uvijek nose stare dobre naočale ili leće. Još važnije - zašto okulisti još nose optička pomagala?

Za razliku od primjene lasera kod bolesnih očiju, ovdje se laser koristim u zdravog oka, isključivo da bismo nakon tretmana bolje vidjeli ili pak da vidimo isto kao prije kroz naočale i leće, samo što ih više ne moramo koristiti. Reklo bi se - idealno rješenje!

Činjenica je da u susjedstvu nemamo puno onih koji su oči laserski operirali prije puno godina. Nemamo koga pitati kako se osjeća godinama poslije zahvata.

Na Zapadu se slični zahvati rade već dugo. Još devedesetih sam od kolega okulista iz Amerike doznala da tamošnje zdravstveno osiguranje ne želi pokrivati troškove ovih zahvata. Rekoše - zbog potrebe da se svakih par godina ponovno korigira dioptrija. Znači, oko "radi". Trenutna postignuta bistrina vida, ne mora ostati trajna.

Pacijenti koji se zahvat već uradili, imaju češće upale. Oči su im osjetljivije, nego da ih nikad nisu dirali. Kad čuju da bi opet trebalo platiti, nisu spremni izdvojiti novu svotu za korigiranje dioptrije koja se s vremenom mijenja. Požele nakon nekog vremena ponovo se vratiti naočalama i lećama misleći kako je sve to bila samo jedna mladenačka faza. Međutim, tada znaju nastupiti problemi. Ni jedne naočale ili leće neće im više dati onakvu kvalitetu vida kakvu bi imali da se nisu operirali.

Komentari

Najnovije

Najčitanije