Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ljekovitost biljnog čaja

Ljekovitost biljnog čaja

Ljekovitost biljnog čaja
  • Objavljeno: Srijeda, 10.03.2010.
  • Broj pregleda: 4.052
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je čaj?

Čaj se u Kini pio prije 5000 godina. Biljni čajevi se posebno smatraju bogati ljekovitim svojstvima za održavanje zdravlja i sprječavanje bolesti.

Tehnički govoreći, čaj je osušeno i prerađeno lišće biljke Camellia sinensis, a uključuje četiri glavne sorte: crni, oolong, zeleni i bijeli čaj.

Crni čaj, nastaje kada lišće čaja prođe oksidirajuće proces koji lišće ostavlja crno, ima najjači okus i najviše kofeina, oko jedne trećine kofeina koju bi dobili iz šalice kave. Oolong čaj je nešto manje oksidiran i ima manje kofeina. Zeleni čaj je paren, valjan i sušen odmah nakon žetve, što zaustavlja proces oksidacije, čime zadržava zelenu boju. Bijeli čaj prolazi najmanju obradu. Mladi pupoljci se prikupljaju i suše. Sve ove sorte imaju razne zdravstvene koristi, zeleni i bijeli čaj ih imaju najviše.

Stručnjaci vjeruju da su flavonoidi ključni sastojak koji doprinosi zdravstvenoj koristi čaja. Ovi antioksidansi prisutni su u hrani i biljkama (uključujući lišće čaja) i pomažu spriječiti oštećenja stanica. Nedavna istraživanja pokazuju da čaj može štiti od bolesti srca i mnogih vrsta raka.

Komentari

Najnovije

Najčitanije