Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ljekovitost oolong čaja

Ljekovitost oolong čaja

Ljekovitost oolong čaja
  • Objavljeno: Petak, 07.01.2011.
  • Broj pregleda: 5.649
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oolong čaj je mješavina zelenog čaja i crnog čaja. Njegove karakteristike više podsjećaju na zeleni čaj, nego na crni. Oolong čaj je također poznat kao smeđi čaj, a dolazi od biljke Camellia sinensis, baš kao i druge vrste čaja. Lišće oolong čaja se više obrađuje u odnosu na zeleni čaj i manje oksidira u odnosu na crni čaj. To znači da oolong čaj prolazi samo polufermentacijski proces. Vjeruje se da najfiniji oolong čaj dolazi iz Tajvana, međutim, Kina, zemlja u kojoj je nastao, također proizvodi neke od najboljih vrsta oolong čaja.

Oolong čaj nije povezan s velikim brojem zdravstvenih prednosti u odnosu na zeleni čaj. Samo oko 2% potrošnje čaja u svijetu pripisuje se oolong čaju. Dakle, znanstvenici nisu proveli mnogo vremena na utvrđivanju zdravstvenih koristi ovog čaja. Većina poznatih prednosti dolazi iz različitih studija diljem svijeta.

Slobodni radikali (dobiven iz zraka, hrane i sunčeve svjetlosti) u tijelu mogu izazvati starenje kože, bore, tamne mrlje, rak, Alzheimerovu bolest, artritis i neke druge bolesti. Oolong čaj posjeduje antioksidante koji pomažu uništiti slobodne radikale prije nego nam mogu naškoditi. Komparativna studija iz 2003. godine, otkriva da oolong čaj posjeduje moćnije antioksidante u odnosu na crni čaj, ali manje moćne u odnosu na zeleni čaj.

Oolong čaj  također poboljšava funkcije enzima, što zauzvrat oslobađa viška triglicerida. To su masne naslage u tijelu i stoga može pomoći u mršavljenju. Ova vrsta čaja može ubrzati metabolizam, što ubrzava oksidaciju masti i poboljšava njihovo sagorijevanje. To pak znači da oolong čaj ima spojeve koji izravno pomažu kod mršavljenja. Može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i spriječiti hipertenziju.

Tu je također dokaz da je moguće da kofein također povećava izdržljivosti, što može pomoći kod vježbanja. Kofein stimulira i frontalni korteks mozga, a to pomaže poboljšati pamćenje i misaone procese.

Postoje i druge zdravstvene koristi u koje su dugo vjerovali kineski travari, kao ona da oolong čaj može smanjiti kvarenje zubi zbog taninske kiseline koja je prisutna u čaju. Oni također vjeruju da oolong čaj pomaže potaknuti funkciju bubrega i iskorištavanje glukoze, što pak pomaže regulaciji inzulina.

Istraživanja i studije su pokazale da Kinezi, koji su poznati kao ljubitelji čaja, imaju znatno manji broj bolesti srca i raka prostate od drugih etničkih skupina. Spominju se i dokazi da čaj također može pomoć u liječenju raka dojke.

Iako postoje dokazi da oolong čaj i čaj uopće mogu imati koristi za zdravlje tijela, za razliku od vitamina, tableta, zdravih pića i ostale zdrave hrane, oolong čaj ima okus koji je ugodan. Pomaže u jačanju imunološkog sustava i skraćuje vrijeme trajanja bolesti.

Oolong čaj može biti serviran s raznim cvijećem i biljem. Pijenje oolong čaja će sigurno poboljšati vaše zdravlje na više načina

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije