Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mali, veliki pomagači u borbi protiv raka

Mali, veliki pomagači u borbi protiv raka

Mali, veliki pomagači u borbi protiv raka
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Broj pregleda: 2.491
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Generalno je prihvaćena važnost pravilne prehrane kao temelj očuvanja zdravlja, ali i način na koji je moguće smanjiti mogućnost pojavnosti određenih  bolesti, osobito onih vezanih za gastrointestinalni trakt. Povoljni učinci probiotika na zdravlje već su poznati svima. No, manje je poznato da su probiotici od velike pomoći i onkološkim pacijentima.

Uzimajući u obzir da unutar crijeva svatko od nas ima oko 2 kg mikroorganizama, svakako nije zanemariva aktivnost i utjecaj ove mikrobne populacije na zdravlje domaćina. Na nama je da svoju floru dodatno obogatimo unosom dobrih bakterija te pravilnom prehranom osiguramo njen rast. Probiotici fermentiraju složene ugljikohidrate poput škroba, zobenih i pšeničnih pahuljica, proizvodeći tako kratko lančane masne kiseline koje hrane stanice debelog crijeva-kolonocite. Kratkolančane masne kiseline  su od vrlo velikog značaja jer snižavaju pH crijeva prevenirajući tako rast patogenih mikroorganizama. Također, niski pH povezuje se i sa smanjenom mogućnošću oboljevanja od raka debelog crijeva.

Studija provedena u Engleskoj pokazala je da nedostatak određenih spojeva koji nastaju fermentacijom u crijevima mogu dovesti do upalnih i gastrointestinalnih poremećaja, pa čak i do razvoja ulceroznog kolitisa te atrofije mukoznih stanica.

Druga studija provedena je na miševima, a ispitivao se utjecaj pojedinih probiotičkih kultura na stanice debelog crijeva s karcinogenim promjenama. Rezultati su pokazali da je kod oboljelih miševa koji su dobivali Lactobacillus  acidophilus, Lactobacillus GG, B.longum, L.casei i L.fermentum, reduciran tumor kolona te su smanjena oštećenja na DNA.

Iako su studije provedene na životinjama pokazale dobre rezultate, konkretnih dokaza o djelovanju na ljudski organizam još zasad nema. No, sasvim sigurno jest da probiotici mogu itekako pomoći u oporavku oštećenih sluznica izloženih agresivnim terapijama. Održavajući imuni sustav, pH crijeva i suzbijajući prekomjeran rast patogena te pomažući u održavanju općeg zdravstvenog stanja.

Onkološki pacijenti izloženi su citostaticima i zračenju, a takva terapija nažalost narušava ravnotežu crijevne mikroflore što za posljedicu ima slabljenje imunološkog sustava, uzrokuje prekomjerno razmnožavanje nekih mikroorganizama poput Candide i pojavu afti u usnoj šupljini te mnoge druge tegobe. Probiotici aktiviraju imunološke stanice na sluznici crijeva te djeluju antiinfektivno i protuupalno sprečavajući tako ove neugodne pojave.

Komentari

Najnovije

Najčitanije