Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mineralne tvari i elementi u tragovima

Mineralne tvari i elementi u tragovima

Mineralne tvari i elementi u tragovima
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2009.
  • Broj pregleda: 3.740
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Esencijalni minerali i elementi u tragovima

Našem je organizmu za pravilno funkcionisanje potrebno oko trideset različitih mineralnih tvari, od kojih je 16 esencijalno, odnosno neophodno za život. Šest od njih, takozvani makroelementi, u našem se tijelu nalaze u količinama većim od 50 mg. Tu je riječ o kalciju, kaliju, magneziju, natriju, fosforu i kloru. Preostalih deset nazivamo elementi u tragovima (mikroelementi) jer ih u ljudskom organizmu ima u manjim koncetracijama.

Kakvo je djelovanje šest najvažnijih minerala

Kalcij je jako važan za čvrstoću kostiju i zuba, ali se isto tako brine i za dobro funkcionisanje živčanog sustava. Osim toga pomaže kod suzbijanja alergija i drugih kožnih bolesti.

Kalij je značajan kod reguliranja krvnog tlaka, kao i za izgradnju mišićne mase.

Magnezij ima esencijalnu ulogu u normalnom funkcioniranju muskulature, kostiju, živčanih stanica, i važan je sastavni dio mnogih enzima koji uopće omogućavaju važne biokemijske reakcije u organizmu. Natrij u kombinaciji sa klorom stvara važan spoj natrijev klorid - NaCl, odnosno kuhinjsku sol - koji je od velike važnosti za količinu vode u tijelu. Natrijev klorid nužan je i za savršeno provođenje podražaja u stanicama mišića i živaca.

Fosfor je mineral koji je sastavni dio staničnih jezgri te je vrlo važan za kosti, zube, kao i prijenos energije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije