Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muče li vas natečena stopala i gležnjevi?

Muče li vas natečena stopala i gležnjevi?

Muče li vas natečena stopala i gležnjevi?
 • Objavljeno: Nedjelja, 28.09.2014.
 • Broj pregleda: 6.367
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ovo je učestala tegoba, naročito ako ste u posljednje vrijeme puno hodali ili trčali. U pravilu nije zabrinjavajuće i prolazi samo od sebe. No, ponekad može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Problemi u trudnoći

Natečena stopala i gležnjevi su vrlo česti tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. No, to može biti upozoravajući znak preeklampsije. Ako ste trudni, imate natečene gležnjeve i stopala, a ujedno patite od glavobolja, mučnina, povraćanja ili problema s vidom, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Ozljeda stopala ili gležnja

Ozljeda može uzrokovati naticanje. Ako ste pretrpjeli ozljedu, stavite hladan oblog i oslobodite ozlijeđeno stopalo ili gležanj od bilo kakvog napora. Omotajte nogu čvrstim zavojem i držite ju podignutom na jastuku ili stolcu. Ako natečenost ne prolazi, obratite se liječniku.

Limfedem

To je kronično zdravstveno stanje koje se javlja kada postoji opstrukcija limfnih žila. Limfne žile su odgovorne za odvod tekućine iz tkiva. Kada postoji opstrukcija, to može dovesti do naticanja u nogama i rukama zbog nakupljanja tekućine. Ako se otekline šire na veći dio noge i ne prolaze, svakako se obratite liječniku. Za limfedem ne postoji lijek, ali postoje terapije.

Venska insuficijencija

Do nje dolazi kada se pojavi blokada u žilama koje omogućavaju protok krvi između nogu i srca. Ako uz natečenost osjećate svrbež, peckanje, bolove u nogama tijekom stajanja, crvenilo  i grčeve, svakako se obratite liječniku.

Infekcija

Infekcija stopala može uzrokovati natečenost stopala i gležnjeva. Dijabetičari su naročito skloni infekcijama, zbog čega bi trebali redovito pregledavati stopala. Dijabetičari trebaju pažljivije tretirati svaki žulj ili ranu na području stopala.

Krvni ugrušak

Ako dođe do formacije krvnog ugruška u venama, on može blokirati normalan protok krvi između srca i noge, što uzrokuje natečenost nogu i gležnjeva. Prateći simptomi za ovo stanje su žarenje, crvenilo i bolovi. Krvni ugrušci mogu biti opasni za život, stoga je potrebno da se odmah obratite liječniku.

Bolesti srca ili bubrega

Natečene noge i gležnjevi ponekad mogu biti simptom bolesti srca ili bubrega. Ako je natečenost izraženija tijekom noći, onda u pitanju mogu biti problemi sa zdravljem srca. Ako bubrezi pravilno ne funkcioniraju, nisu u stanju izlučiti suvišnu tekućinu. Ako osjećate umor, nakupljanje suvišnih kilograma ili smanjenje apetita, svakako se obratite liječniku. Ako osjetite bol u prsima i poteškoće s disanjem, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti za ublažavanje natečenosti nogu i gležnjeva:

 • Tijekom radnog dana, prekinete sve aktivnosti i na kratko podignite noge iznad srca.
 • Nosite udobne cipele odgovarajuće veličine. Žene trebaju izbjegavati visoke potpetice jer one mogu otežati protok krvi.
 • Uložite u kvalitetan masažer stopala ili pođite na profesionalnu masažu. Tako ćete pospješiti cirkulaciju i smanjiti natečenost.
 • Nosite čarape koje nemaju nikakvih šavova. Čarape bez šavova neće ometati protok krvi u stopalima i gležnjevima.
 • U svoju prehranu dodajte đumbir i ljutu papriku jer su istraživanja pokazala da su ove namirnice korisne za povećanje protoka krvi.
 • Smanjite unos soli jer sol može pogoršati otekline.
 • Žene bi trebale nositi kompresijske čarape koje će pomoći u prevenciji i ublažavanju oteklina.
 • Ne nosite preusku odjeću.
 • Svakodnevno vježbajte, a za otekline su najbolji izbor kardiovaskularne vježbe.

Komentari

Najnovije

Najčitanije