Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti

Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti

Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2015.
 • Broj pregleda: 1.352
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Sirovu naftu mnogi nazivaju crnim zlatom, bez nafte i naftnih derivata teško je zamisliti moderan život većine svjetske populacije. Nafta je najrasprostranjenije pogonsko gorivo na svijetu, pokreće mnoštvo stvari koji svakodnevno koristimo. No jeste li znali da postoji i naftenska nafta koju poklonici nazivaju krv zemlje?

Za razliku od svoje sestre sirove nafte, naftenska nafta sadrži malo lakih frakcija poput benzina i kerozina, ali sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika i koristi se isključivo za liječenje i sprječavanje bolesti.

Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama poput fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka na dna mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama.

U svijetu su poznata SAMO dva nalazišta naftalana: svjetski poznato nalazište ove mineralne sirovine u istoimenom gradu Naftalanu u Azerbajdžanu i nadomak hrvatske metropole, odnosno u Ivanić-Gradu.

Mnoge legende govore o ljekovitosti naftalana, a na daleko se pronosi i glas o tome. Na izvorišta naftalana dolaze bolesni ljudi, koji se mažu ili kupaju u naftalanu. Karavane deva, koje prolaze uz izvorište naftalana na Putu svile pri povratku mješine pune naftalanom i prenose ga na istok. Zato se naftalan najprije pojavio kao ljekovito sredstvo u istočnjačkoj medicini, nosili su ga u svojim torbama putujući kirurzi i prodavao se na sajmovima. Poznati svjetski putnik Marco Polo daje jedan od prvih zapisa o ljekovitosti naftalana.

Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća. Nakon što je 70-tih godina otkriveno nalazište naftenske nafte kod Ivanić-Grada - kriška nafta, učinjena su brojna usporedna ispitivanja kriške nafte i nafte iz Azerbajdžana. Ispitivanjima su utvrđena gotovo ista kemijska i biološka svojstva obje vrste nafte, te isključena njena moguća kancerogena i toksična djelovanja.

Danas naftalan, zemno mineralno ulje, svrstavamo u prirodne ljekovite činitelje.

Naftalan, zemno mineralno ulje, vrlo rijedak i specifičan balneološki agens, uz termomineralnu vodu bili su poticaj za izgradnju Lječilišta u Ivanić-Gradu.

Godine 1989. otvoreno je Lječilište za kožne i reumatske bolesti i rehabilitaciju.

U svome dugogodišnjem liječničkom i stručnom radu liječnici specijalne bolnice Naftalan uspješno su razvili postupke liječenja kožnih bolesti, kao što je psorijaza, dermatitis i atopijski dermatitis. Liječenje se provodi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, gdje se terapijama u naftalanskim kadama, te drugim terapijama s uporabom naftalana uklanjaju posljedice bolesti. 2008. godine pokrenuta je proizvodnje kozmetike namijenjene liječenju prethodno navedenih kožnih bolesti lijekovitim pripravkom naftalan kao posebnim derivatom naftenske nafte, koja je jedinstvena, ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima.

Naftalanska nafta je "mlađa" nafta nego što je to industrijska nafta. Fitničkog je podrijetla. Ubraja se u nafte površnih slojeva, 100 - 700 metara. Nativni naftalan izvire kao gusta tamnosmeđa tekućina specifičnoga širokoga aromatičnog mirisa. Visoka specifična težina svrstava ga u tzv. teške nafte.

Djelovanje

Aktivne tvari naftalana prodiru kroz kožu te se stvaraju spojevi slični medijatorima nadbubrežne žlijezde, stimuliraju njezinu funkciju i djeluju na sintezu kortikosteroida. Laboratorijski nalazi potvrđuju takvu aktivnost i govore o normaliziranju parametara upalne aktivnosti i utjecaju na imunološka zbivanja. Klinički kod upalnog reumatizma registriramo stišavanje upalne aktivnosti, smanjenje otekline i crvenila, smanjenje bolova, poboljšanje općeg stanja te smanjenje inteziteta i skraćenje trajanja "jutarnje zakočenosti". Kod kožnih bolesti, smanjuje se infiltracija i eritem.

 

Naftalan ulje pokazuje vrlo veliku antiproliferativnu aktivnost kao i smanjenje imunokompetentnih stanica u psorijatičnoj promjeni kože.

Dosadašnjim iskustvom i višegodišnjim praćenjem u bolesnika na kojima je primijenjena naftalanoterapija nije došlo do poremećaja u hematoloških i biokemijskih nalaza.

Medicinske indikacije:

 • kožne bolesti
 • psorijaze, atopijski dermatitis, prurigo, sklerodermija, kontaktni  dermatitis
 • bolesti koštano-mišićnog sistema
 • upalne reumatske bolesti (reumatoidni artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis)
 • degenerativne afekcije zglobova i kralježnice
 • vanzglobni reumatizam
 • bolesti krvnih žila
 • Burgerova bolest
 • Mb. Raynaud
 • bolesti oštećenja centralnog i perifernog živčanog sustava
 • polineuropatije
 • pareze
 • radikulopatije
 • posttraumatska i postoperativna rehabilitacija lokomotornog sistema
 • stanja nakon opeklina
 • rekreacija

 

Naftalan proizvodi

Naftalan bolnica

Omladinska 23a

Omladinska 23a

10310 Ivanić-Grad

10310 Ivanić-Grad

01 28 34 561

01 283 4 555

01 28 34 561

01 28 81 478

info@ivalan-terme.hr

informacije.rezervacije@naftalan.hr

www.ivalan-terme.hr

www.naftalan.hr
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije