Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešće probavne tegobe - nadutost, težina u želucu, žgaravica, zatvor

Najčešće probavne tegobe - nadutost, težina u želucu, žgaravica, zatvor

Najčešće probavne tegobe - nadutost, težina u želucu, žgaravica, zatvor
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.04.2014.
  • Broj pregleda: 22.679
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nadutost i težina u želucu

Problemi s probavom mogu biti različitog tipa: od osjećaja nadutosti i težine u želucu, preko žgaravice i nepodnošenja određenih namirnica (intolerancija na laktozu, fruktozu ili histamin iz hrane), do zatvora uzrokovanog slabijom pokretljivošću crijeva i neravnotežom crijevne flore.

Kako biste generalno smanjili rizik od probavnih tegoba svakako je bitno prestati pušiti, konzumirati alkohol i napitke koji sadrže kofein, jesti manje i češće obroke spravljene od namirnica koje vam ne uzrokuju tegobe, ne jesti najmanje 3 sata prije spavanja, izbjegavati tjelovježbu nakon obroka i izbjegavati stres.

Ako imate izražene i svakodnevne probavne tegobe, ako naglo i neobjašnjivo mršavite, osjećate žgaravicu i ujutro kada se probudite, ili osjećate nelagodu nakon jela, a niste sigurni da li je riječ o lošoj probavi, obvezno se javite svom liječniku, kako biste napravili sve pretrage da bi se utvrdilo što je uzročnik vaših tegoba.

Nadutost, grčevi i težina u donjem dijelu trbuha nakon svakog obroka, manjak snage i loše raspoloženje, mogući su znaci nepodnošenju pojedinih namirnica. Simptomi nepodnošenja hrane su vrlo nespecifični, a variraju od npr. gore navedene nadutosti, težine u želucu i grčeva, preko glavobolje, migrene, umora ili depresije do osipa, svrbeža, dermatitisa, psorijaze, artritisa itd.

Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je manjak enzima u probavnom sustavu, ali do nje može doći i zbog farmakološkog učinka vazoaktivnih amina prisutnih u hrani (npr. histamin iz tvrdog sira ili crvenog vina), te anomalija u apsorpciji hranjivih tvari u crijevima (intolerancija na fruktozu).

Probavni enzimi se stvaraju u gušterači i omogućuju probavu unesene hrane. Osnovne skupine probavnih enzima uključuju proteaze za probavu proteina, lipaze za probavu masnoća i amilaze za probavu ugljikohidrata. Enzim celulazu, koji je potreban za razgradnju vlakana, ljudski organizam ne proizvodi, stoga ga je potrebno unijeti u organizam konzumacijom sirovih namirnica ili u dodacima prehrani.

U slučaju nedostatka određenih probavnih enzima dolazi do intolerancije na te namirnice za čiju je probavu enzim zadužen.

Najpoznatija intolerancija na hranu je nepodnošenje laktoze. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže šećer laktozu koji se u organizmu razgrađuje uz pomoć enzima laktaze. S obzirom da se prirodna proizvodnja laktaze u organizmu postepeno smanjuje već nakon druge godine života, laktoza se ne probavlja do kraja i nastaju simptomi kao što su nadutost, grčevi i proljev.

Također, mahunarke i žitarice predstavljaju važan dio zdrave prehrane, ali kod velikog broja ljudi izazivaju nadutost i vjetrove. Za razgradnju ovih namirnica potrebne su velike količine probavnih enzima (osobito iz skupine amilaza). Ako organizam ne proizvede dovoljne količine tih enzima, dolazi do otežane probave ugljikohidrata koji se nalaze u ovim namirnicama i do pojave simptoma intolerancije.

Ako je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima, veća količina polurazgrađene hrane dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do njihove fermentacije i gomilanja plinova, a broj se štetnih bakterija povećava.

Zbog sposobnosti sprečavanja rasta patogenih (štetnih) mikroorganizama, probiotičke bakterije imaju osobinu vraćanja narušene ravnoteže crijevne mikroflore. Laktobacili i bifidobakterije samo neke od korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu crijeva.

Probiotici "dopunjuju odred" zdravih bakterija koje se i inače nalaze u crijevima. Posljednjih godina sve je više znanstvenih istraživanja koja dokazuju brojne pozitivne učinke probiotika na zdravlje općenito, posebno na zdravlje crijeva, a korisni su i za brže uspostavljanje ravnoteže bakterijske crijevne flore kada je ona narušena zbog uzimanja antibiotika.

U slučaju  gore navedenih simptoma, ograničite unos namirnica koje prekomjerno opterećuju probavu. Počnite s manjom konzumacijom mliječnih proizvoda (dnevno pojedite najviše dva mliječna obroka), a posebno izbjegavajte velike količine mlijeka, ali i kavu s mlijekom. Potrebnu količinu kalcija organizmu osigurajte konzumiranjem kozjeg sira ili jogurta. Oprezni budite i s rafiniranim žitaricama, odnosno ograničite unos keksa, bijeloga kruha, rafinirane tjestenine i riže. Radije ih zamijenite cjelovitim žitaricama koje se  znatno lakše probavljaju. U prehranu uvrstite i mahunarke: leću, mahune, slanutak...


Potražite OviLac® kapsule u svojoj ljekarni, od sada i u duo-pakiranju u kojem je jedna kutija OviLaca® gratis!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije