Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku

Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku

Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2011.
  • Broj pregleda: 4.289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Specijalizirani portal za zdravlje i ljepotu CentarZdravlja.net proveo je u svibnju ove godine istraživanje o zdravim navikama Hrvata i nekoliko susjednih zemalja. Istraživanje je provedeno na 1040 ispitanika koji su ispunivši anketu na portalu sudjelovali u istraživanju. Istraživanje je provedeno sa svrhom educiranja javnosti o potrebi češće brige o zdravim navikama i ispitivanja učestalosti provođenja zdravih navika kod ljudi.

dolazak_20i_20spol.jpg

dob.jpg

O zdravim i redovitim obrocima brine tek 40% ispitanika

Redovita i zdrava prehrana smatra se ključnom pri održavanju zdravog i vitkog tijela u vremenu gdje stres i brz tempo života diktiraju većinu našeg životnog vijeka. No, podatak od 40% ispitanika koji redovito konzumiraju tri obroka dnevno potvrđuje činjenicu kako sve manji broj ljudi uistinu posvećuje potrebnu pažnju redovitoj prehrani baš zbog stresnog tempa života.

obroci.jpg

Umjesto toga čak 63% anketiranih povremeno poseže za brzom i masnom hranom dok njih tek 29% ne konzumira brzu hranu.

brza_20hrana.jpg

Podaci prikazuju stvarno stanje no i potencijalni razvoj pretilosti i debljine; osim brze hrane 52% ispitanika povremeno konzumira i gazirana pića, dok 49% njih povremeno poseže za alkoholom.

gaz_20pica.jpg

alkohol.jpg

Voće samo povremeno, kofein svakodnevno!

Voće kao izvor vitamina i minerala neophodnih za zdrav životni vijek svakog čovjeka kod 43% ispitanika primjenjuje se tek povremeno, dok 41% njih voće konzumira svakodnevno.

voce.jpg

No, kofein koji u pravoj mjeri može biti imati i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, kod 40% ispitanika koji piju do dvije šalice kofeinskih napitaka na dan, može izazvati neke neželjene efekte kao što su brzo i neravnomjerno kucanje srca, glavobolje, nemir, nervozu, razdražljivost i brojne druge simptome. Prekomjerna konzumacija kave, čaja i energetskih pića bitno može ugroziti zdravlje.

kofein.jpg

Pojava debljine i problem pretilosti česta su pojava i kod nas, o čemu govori podatak da se 37% ispitanih rijetko bavi fizičkom aktivnošću dok ih 24% prakticira vježbanje od 2 do 4 puta tjedno.

fiz_20aktivnost.jpg

No, ipak 30% njih hoda svaki dan do 30 minuta što je pak dobar pokazatelj da aktivnost nije potpuno zaboravljena kao vitalna ljudska potreba. Smanjeno kretanje ili ne prakticiranje fizičke aktivnosti ugrožava i ozbiljno smanjuje osnovne motorne sposobnosti; brzinu, snagu i izdržljivost.

hodannje.jpg

Tek 37 % ispitanika brine o svakodnevnom unosu vode

Osim fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, unos vode u organizam utječe na mnoge procese zdravlja u tijelu. No, tek 37% ispitanika potvrdilo je da pije do 2 litre vode svaki dan.

voda.jpg

Voda ima veliki utjecaj i na zdravlje kose koju njih 65% pere više puta tjedno. Za zdravlje kose osim vode, bitna je i zdrava prehrana, izbjegavanje veće količine kofeina te unos vitamina i minerala.

kosa.jpg

Zubi kao ogledalo zdravlja

Da bismo znali koliko smo zdravi u obzir svakako treba uzeti i zdravlje usta te koliko često peremo zube. Čak 50% sudionika istraživanja potvrdilo je da zube pere dva puta dnevno što zadovoljava minimalan standard održavanja zdravih zubi. Ono što vidimo u ustima može imati značajan utjecaj na druge organske sustave i procese u tijelu. Stvari koje se događaju sustavno u tijelu mogu se očitovati u ustima.

pranje_20zubi.jpg

Tuširanje i pranje ruku visoko na ljestvici prioriteta

Učestalo tuširanje ili pranje ruku štite naš organizam od pojave različitih infekcija i bolesti što je dovoljno dobar razlog za provođenje ovih zdravih navika. 53% anketiranih tušira se jednom dnevno, te isti broj njih pere ruke više puta dnevno čime smanjuju mogućnost pojave zaraza, infekcija i slično.

tusiranje.jpg

Za razliku od redovite prehrane i fizičke aktivnosti, ove navike nešto više od polovice ispitanika provodi redovito.

pranje_20ruku.jpg

Protiv stresa se ne borimo čak ni metodama opuštanja

Jednako važna činjenica za fizičko zdravlje tijela jesu i metode opuštanja koje u današnje vrijeme uvelike mogu pomoći pri borbi protiv stresa. No, čak 58% ispitanika uopće ne primjenjuje metode opuštanja koje općenito poboljšavaju kvalitetu života, zdravlje i zadovoljstvo. Samo 4% anketiranih vidi tehnike opuštanja kao zdravu naviku koju primjenjuju svakodnevno, a 7% više puta tjedno.

teh_20opustanje.jpg

Meditacija, joga i slične metode iako vrlo popularne u svijetu kroz istraživanje nisu se pokazale kao element kojim ispitanici podižu svoju kvalitetu življenja. Stres umanjuje i optimalna količina sna što pokazuje 64% anketiranih koji spavaju od 6 do 8 sati.

Lijekove po potrebi konzumira 56% ispitanika

Istraživanje otkriva kako 56% ispitanika konzumira lijekove po potrebi dok ih 28% ne konzumira uopće.

lijekovi.jpg

26% anketiranih ovisno je o cigaretama, a 63% njih izbjegava konzumirati cigarete čime svakako umanjuje rizik od brojnih bolesti organizma.

cigarete.jpg

Navika koju najveći broj ispitanika ne provodi jest konzumacija lakih droga, čak 95% njih potvrdilo je kako ne konzumira lake droge uopće.

droge.jpg

cz_logo.jpg

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije