Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najvažnije činjenice o probavnom sustavu

Najvažnije činjenice o probavnom sustavu

Najvažnije činjenice o probavnom sustavu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2015.
  • Broj pregleda: 1.655
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je probava?

Probava je složen proces pretvaranja hrane koju jedete u hranjive tvari koje tijelo koristi za energiju, rast i oporavak stanica. Probava također uključuje prikupljanje i eliminaciju otpada.

Probavni trakt (ili gastrointestinalni trakt) je duga uvijena cijev koja počinje u ustima, a završava u anusu. Ona se sastoji od niza mišića koji koordiniraju kretanje hrane i drugih stanica koje proizvode enzime i hormone koji pomaže u razgradnji hrane.

Usta

Usta su početak probavnog sustava. Jednom kada počnete žvakati, drugi mehanizmi dolaze u igru. Počinje se proizvoditi više sline kako bi se potaknulo raspadanje hrane na manje komade.

Ždrijelo i jednjak

Ždrijelo je dio probavnog trakta koji prima hranu iz usta. Hrana ide iz ždrijela u jednjak koji prenosi hranu u želudac.

Želudac i tanko crijevo

Želudac služi kao mikser. Izlučuje kiseline i enzime koji nastavljaju probavljanje hrane. Potom hrana odlazi u tanko crijevo.

Debelo crijevo, rektum i anus

Debelo crijevo je dugačka cijev koja povezuje tanko crijevo i rektum. Sastoji se od slijepog crijeva, uzlaznog crijeva, poprečnog crijeva i silaznog crijeva.

Rektum povezuje debelo crijevo i anus. Njegova funkcija je prihvaćanje stolice iz debelog crijeva i zadržavanje do trenutka pražnjenja.

Anus je posljednji dio probavnog sustava. Sastoji se od mišića koji okružuju zdjelicu i druga dva mišića, koji se nazivaju analni sfinkteri (unutarnji i vanjski).

Gušterača

Među ostalim funkcijama, gušterača služi i za oslobađanje probavnih enzima koji se luče u dvanaesnik, prvi segment tankog crijeva. Ovi enzimi razgrađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrata.

Jetra

Jetra ima više funkcija, ali dvije glavne funkcije unutar probavnog sustava su lučenje žuči i obrađanje krvi koja dolazi iz tankog crijeva. Na taj način jetra čisti krv od nečistoća prije kolanja u druge dijelove tijela.

Žučni mjehur

Služi za skladištenje viška žuči. Žuč putuje u žučni mjehur gdje se čeka signal da je hrana prisutna u crijevu. Pomaže u apsorpciji masti iz prehrane i omogućava oslobađanje otpada iz jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije