Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ne vesele se svi proljeću

Ne vesele se svi proljeću

Ne vesele se svi proljeću
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 3.880
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proljetne alergije

Kad za neke bolesti kažemo da su bolesti modernog čovjeka, onda zapravo mislimo na njihovu karakterističnu pojavnost u današnje vrijeme, učestalost i probleme koje sa sobom donose.

Kad za neke bolesti kažemo da su bolesti modernog čovjeka, onda zapravo mislimo na njihovu karakterističnu pojavnost u današnje vrijeme, učestalost i probleme koje sa sobom donose. U tu kategoriju zasigurno se ubrajaju alergijske bolesti, koje su zbog brojnih razloga posljednjih desetljeća u velikom porastu, čemu svjedoči i podatak da oko 20 do 25 posto ljudi na svijetu boluje od neke alergije (npr. urtikarije, alergijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa, astme, gastrointestinalne alergije).

Kako pomoći samome sebi u vrijeme kad se od pojedinca očekuje razvijanje svijesti o vlastitoj odgovornosti za zdravlje i paralelno razvijajućeg trenda samoliječenja? Svakako treba učiti o sebi i svom tijelu, pratiti signale koje nam ono šalje te u pravom trenutku reagirati i tražiti savjet više, od ljekarnika ili liječnika.

S obzirom na to da je stiglo proljeće, očekivati je da je većina nas ispunjena novim poletom. Nažalost, ne i oni koji boluju od peludne alergije. Nekima je odavno dijagnosticirana i s njom se bore godinama, drugi su tek prije godinu, dvije dobili potvrdu dijagnoze, a neki, pak, muku muče s određenim tegobama, i ne sumnjajući da bi posrijedi mogla biti peludna alergija, pa i ne traže stručnu pomoć. Možda im je i pogrešno postavljena dijagnoza.

Kako posumnjati da je ipak riječ o specifičnom problemu

Simptomi alergijskog rinitisa slični su simptomima brojnih drugih stanja, i mogu se zamijeniti s  virusnom infekcijom ili običnom prehladom. S alergijskim rinitisom povezane su nosne opstrukcije (začepljenost nosa), svrbež nosa, curenje iz nosa, kihanje i očni simptomi

Komentari

Najnovije

Najčitanije