Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Očuvajte želudac zdravim

Očuvajte želudac zdravim

Očuvajte želudac zdravim
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 8.246
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru" ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i izloženi ste velikom svakodnevnom stresu. Ljutnja, bijes i općenito negativni osjećaji ponekad mogu jače utjecati na oboljenja želuca nego prehrana.

Osnova probave u želucu je snažno grčenje mišića, te lučenje želučanih sokova koji probavljaju hranu. Kako želudac ne bi "probavio sam sebe", brine se zaštitna sluznica želuca. Problemi sa želucem nastaju kada se poremeti ravnoteža između sluznice i količine želučanih sokova. Kao posljedice javljaju se smetnje: žgaravica, bolovi u trbuhu, pritisak u želucu, osjećaj punog želuca, kiselo podrigivanje... Ako se smetnje ne liječe, a uz to nastavite s nezdravim navikama i stresnim životom, nerijetko ćete "zaraditi" gastritis ili čir.

Najčešći uzročnici želučanih tegoba su: premasna hrana, prejako začinjena hrana, previše kave i čaja, pušenje, stres, uzbuđenja i ljutnja, prekomjerna tjelesna masa, neki lijekovi i bakterija Helicobacter pylori.

Kako biste spriječili bolesti želuca, preporučuje se jesti redovito, najbolje češće, a manje obroke. Svjedoci smo čestih kontradiktornih savjeta i svakodnevno nas iz novina i drugih medija bombardiraju savjetima što jest, a što nije zdravo. I kako se među svim tim savjetima snaći? Vjerojatno upravo tako da kao zlatnu formulu prihvatimo savjet da je najbolja prehrana - raznolika prehrana.

Hrana nije važna samo za tjelesno, već i za psihičko zdravlje. Uživanje u hrani odlično djeluje protiv stresa, a lijepo pripremljena jela povoljno utječu na naše raspoloženje. Sva naša osjetila razveselit će lijepa i bogata trpeza, naravno, pod uvjetom da si pretjerivanje u jelu i piću rijetko dopuštamo. Umjerenost će vam podariti zdrav organizam.Nije problem ponekad pojesti slastice ili nešto masniju hranu, ako se u tome ne pretjeruje.

Meditacija, autogeni trening i slične tehnike opuštanja, te prihvaćanje radosti življenja uz što manje ljutnje i živciranja podjednako su važni faktori. Želučana kiselina ne aktivira se samo na poticaj uzimanja hrane, već i pri svakom većem uzbuđenju. Stručnjaci smatraju da bacanje predmeta, udaranje, vikanje i slično drastično izbacivanje negativnih emocija ne koriste. Puno je korisnije sportom i drugim tjelesnim aktivnostima, razgovorom i na vrijeme, dok ljutnja i bijes nisu kulminirali, umjerenije izbaciti negativne emocije. Razgovor o problemima novija istraživanja pokazuju jednom od boljih preventivnih terapija za zdravlje želuca.

Ukratko, mogli bismo zaključiti da su u zabludi oni koji zdravlje želuca vide samo kroz hranu - želudac je organ iznimno osjetljiv na stres.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije