Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Oprez, petarde nisu igračka!

Oprez, petarde nisu igračka!

Oprez, petarde nisu igračka!
  • Objavljeno: Srijeda, 24.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.811
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Problem shvatite ozbiljno

Bliže se blagdanski dani, nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica ili sličnih sredstava. Iako mnogi smatraju je riječ o bezazlenoj dječjoj zabavi, nažalost, sve češće smo svjedoci tragičnih posljedica njihove uporabe.

Robotopi, žabice, bombarderi, vatrene kugle, bumbari ili dinamitosi neki su od živopisnih naziva pirotehničkih sredstava, lako nabavljivih i dostupnih svima. No naizgled nedužna igra može završiti i s kobnim posljedicama, poput nedavnog slučaja u splitskom naselju Mertojaku kad je, nasreću lakše, ozlijeđena desetomjesečna beba u kolicima.

Iako MUP svake godine provodi svoju tradicionalnu akciju Mir i dobro, čini se da se mnogi redovito ogluše na upozorenja, pa u policijskim izvješćima nakon blagdana uvijek možemo čuti koliko je osoba ozlijeđeno uslijed neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava.

Ove godine akcija Mir i dobro provodit će se od 15. prosinca do 7. siječnja, te će policija u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

Da je riječ o zbilja ozbiljnom problemu, govore i statistički podaci prošlogodišnje akcije Mir i dobro u kojoj je zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima devet osoba bilo teško ozlijeđeno. Lakše je ozlijeđena 21 osoba, od kojih su sedmero bila djeca mlađa od 14 godina.

"Otkad su mi ubacili petardu u kapuljaču pred školom, zamrzio sam petarde i strašno ih se bojim", kaže 10-godišnji mali stanovnik Trešnjevke koji se, na svu sreću, izvukao bez većih posljedica.

Nažalost, mnogi su klinci stradali od petardi koje su im eksplodirale u ruci, iskrica koje su im uletjele u oko ili opeklina koje su nastale kad im se zapalila odjeća. Ponekad je kriva neispravna petarda, a ponekad je krivo neispravno rukovanje - ne baci se na vrijeme, drži se preblizu očiju ili se ispali prema frendu (a o stavljanju u boce da i ne govorimo!).

Kad je riječ o ozljedama, radi se o oštećenjima šaka i prstiju, lica i očiju, u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva, pa je nužno izvesti nekoliko djelomičnih amputacija u više slojeva. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Osim toga, petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih kemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni plinovi koje udišemo i koji mogu ostaviti posljedice na naše zdravlje.

Inače, tijekom cijele godine dopuštena je prodaja tzv. pirotehničkih igračaka: prskalice, bengalske šibice, male petarde. Pirotehička sredstva drugog razreda, a riječ je o petardama piraticama, rimskim svjećicama, malim vatrometnim biciklima i slično, smiju se prodavati od 15. prosinca do 2. siječnja, a mogu ih kupiti samo stariji od 18 godina.

Komentari

Najnovije

Najčitanije