Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osnovne značajke krvnoga tlaka

Osnovne značajke krvnoga tlaka

Osnovne značajke krvnoga tlaka
  • Objavljeno: Srijeda, 11.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.996
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Srčano-krvnožilni sustav

Da bismo razumjeli krvni tlak najprije moramo upoznati srčanookrvnožilni sustav, koji je odgovoran za krvni optjecaj kroz srce i krvne žile

Sa svakim otkucajem srca, dotok krvi oslobađa se iz glavne crpne komore (lijeva klijetka) u zamršenu mrežu krvnih žila koja se širi po cijelom tijelu.

Arterije su krvne žile koje prenose krv obogaćenu hranjivim tvarima i kisikom od srca do tjelesnih tkiva i organa. Najveća arterija, koja se zove aorta, povezana je s lijevom klijetkom i služi kao glavni kanal kojim krv izlazi iz srca. Aorta se grana na manje arterije, koje se dalje pretvaraju u još manje arterije što se zovu arteriole.

U tkivima i organima našeg tijela nalaze se mikroskopske krvne žile koje nazivamo kapilarama. Kapilare izmjenjuju hranjive tvari i svjež kisik iz arteriola za ugljikov dioksid i druge otpadne tvari koje stanice proizvode. Krv kojoj je oduzet kisik sada se šalje natrag u srce sustavom krvnih žila koje se zovu vene.

Kad krv stigne do srca, krv iz vena usmjerava se u pluća, gdje otpušta ugljikov dioksid i dobiva novu količinu kisika. Ova se krv oplemenjena svježom količinom kisika šalje natrag u srce odakle je spremna započeti sljedeće putovanje. Ostale otpadne tvari uklanjaju se iz organizma dok krv prolazi kroz bubrege i jetra.

Da bi taj sustav mogao funkcionirati te održavati svih pet litara krvi u tijelu u cirkulaciji, potrebna je određena količina tlaka. Krvni je tlak sila kojom se pritišće stijenke arterija dok krv prolazi kroz njih. Ta sila pomaže da krv u arterijama glatko teče.

Krvni se tlak obično uspoređuje s pritiskom kakav postoji u crijevu za polijevanje vrta. Kad ne bi bilo neke vrste sile koja gura vodu, ona ne bi mogla stići s jednoga na drugi kraj crijeva.

Komentari

Najnovije

Najčitanije