Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ovaj lijek će smiriti i najuporniji kašalj!

Ovaj lijek će smiriti i najuporniji kašalj!

Ovaj lijek će smiriti i najuporniji kašalj!
  • Objavljeno: Utorak, 03.11.2015.
  • Broj pregleda: 885
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Došla je sezona šmrcanja, bolnih grla i neugodnog kašlja. Ako ste i vi među ‘nesretnicima’ koje je uhvatila prehlada ili vas već pomalo lovi onda je ovaj prirodni lijek baš za vas.

Ovaj prirodni lijek možete sami pripremiti kod kuće, a odličan je protiv kašlja i prehlade. Priprema ovog domaćeg sirupa traje tek nekih 20 minuta, pa zašto onda ne isprobati? Sirup se priprema od dva glavna sastojka, a dobar je jer odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.

Glavni sastojci za pripremu sirupa su: 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine i oko 125 grama meda.

Samo da napomenemo da se sirup može uzimati koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Uzimajte po jednu žličicu za djecu do 10 godina te jednu žlicu za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Po želji, u ovaj sirup možete dodati i slijedeće sastojke

1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol, 1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji ugrijava, pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa i 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.

U sirup možete staviti sve ljekovite biljke koje smo gore spomenuli po slobodnom izboru, ali ne više od 2 žlice sveukupno.

Postupak pripreme sirupa protiv kašlja

Narezani luk i biljke po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama). Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe). Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku. Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Kako smo već gore spomenuli, doza za djecu mlađu od 10 godina je 1 žličica te 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije