Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Parafilije

Parafilije

Parafilije
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 4.983
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Bitna obilježja parafilije su ponavljajuća, snažna seksualna maštanja, seksualne potrebe ili ponašanja koja općenito sadrže : 1) neljudske objekte, 2) patnju ili ponižavanje osobe ili njezinog partnera, ili 3) djecu ili druge osobe koje to ne žele, te da se to javlja u razdoblju od najmanje 6 mjeseci. Za neke osobe, parafilijska maštanja ili podražaji obvezni su za erotsko uzbuđivanje i uvijek su uključeni u seksualnu aktivnost. U drugim slučajevima, parafilijske aktivnosti pojavljaju se samo povremeno (npr. za vrijeme razdoblja stresa), dok je u drugim slučajevima osoba sposobna seksualno djelovati bez parafilijskog maštanja ili podražaja.

Parafilijske aktivnosti mogu se izvoditi s partnerom koji to ne žele na način da je za partnera štetan (kao u seksualnom sadizmu ili pedofiliji). Te osobe mogu biti uhvaćene i zatvorene. Seksualni napadi na djecu čine značajan udio u ukupnom broju prijavljenih kriminalnih seksualnih djela, a osobe s ekshibicionizmom, pedofilijom i voajerizmom čine večinu uhvaćenih seksualnih napadača. U nekim slučajevima, izvođenje parafilijskih aktivnosti mogu dovesti do samoozljeđivanja (kao u seksualnom mazohizmu). U nekim slučajevima, neuobičajeno ponašanje (npr. ekshibicionizam ili fetišizam) može postati glavna seksualna aktivnost tijekom bolesnikova života.

Određene želje i ponašanja povezana s parafilijama mogu započeti u ranom djetinstvu ili ranoj adolescenciji, ali postaju bolje definirana i razrađena za vrijeme adolescencije i mlađe odrasle dobi. Razrađivanje i ponavljanje parafilijskih želja mogu se nastaviti tijekom cijeloga života osobe. Poremećaj je sklon da se javlja kronično ili čak doživotno, ali se želje i ponašanje smanjuju starenjem. Ponašanja mogu postati češća kao odgovor na psihosocijalne stresore, u vezi s drugim duševnim poremećajima ili s povečanom mogućnošću parafilijskih aktivnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije