Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Povijest aromaterapije

Povijest aromaterapije

Povijest aromaterapije
  • Objavljeno: Utorak, 18.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.935
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako je sve počelo?

Aromaterapija podrazumijeva korištenje eteričnih ulja kako bi se poboljšalo psihičko i fizičko blagostanje. Iako termin aromaterapija nije korišten sve do 20. stoljeća, temelji aromaterapije postavljeni su prije nekoliko tisuća godina.

Korijeni aromaterapije mogu se pratiti unatrag više od 3.500 godina prije rođenja Krista, u vrijeme kada je korištenje aromata prvi put zabilježeno u ljudskoj povijesti. U stvarnosti, povijest aromaterapije neumitno je povezana s razvojem aromatičnih lijekova koji su u ranim danim bili povezani su religijom, misticizmom i magijom. To je bilo vrijeme kada su drevni Egipćani prvi palili tamjan, bilje i začine u čast svojih bogova. Oni su vjerovali da dim dolazi do neba gdje će njihove molitve i želje donijeti izravno božanstvu.

Tijekom egipatske 3. dinastije (2650. - 2575. prije Krista) u svojoj potrazi za besmrtnošću Egipćani su razvili proces balzamiranja i mumifikacije. Tamjan, smirna, cimet, cedrovina i borovica su se koristili u nekoj fazi očuvanja mrtvih tijela u pripremi za zagrobni život.

Egipćani su voljeli koristiti jednostavne mirise u svakodnevnom životu u svakoj prilici. Na festivalima i proslavama žene su nosile mirisne ukrase na glavama koji bi se rastopili od topline i širili ugodan miris. Nakon kupanja, Egipćani su mazali tijelo uljem kako bi zaštitili kožu od djelovanja sunca.

aromaterapija

U razdoblju između 18. i 25. dinastije (1539. - 657. prije Krista) Egipćani su i dalje poboljšavali uporabu aromata u medicini, kozmetici, a na kraju i u parfemima. Samo nekoliko stotina godina prije rođenja Krista, egipatska industrija parfema bila je slavljen kao najbolja na cijelom Bliskom istoku i šire. Kada se Gaj Julije Cezar vratio kući s Kleopatrom nakon osvajanja Egipta, oko 48. godine prije Krista, boce parfema su bacane u gomilu kako bi se pokazala njegova dominacija nad Egiptom.

Bogatstvo egipatske farmakopeje već su usvojile mnoge druge kulture. Asirci, Babilonci i Hebreji crpili su svoje golemo znanje od Egipćana. Kada se egipatsko carstvo raspalo oko 300 godine prije Krista, Europa je postala srce medicine gdje su se nove metode stalno razvijale, a znanstveni sustav liječenja se postavljao na noge.

Komentari

Najnovije

Najčitanije