Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prepoznajte i izliječite upalu u tijelu!

Prepoznajte i izliječite upalu u tijelu!

Prepoznajte i izliječite upalu u tijelu!
  • Objavljeno: Petak, 08.07.2016.
  • Broj pregleda: 983
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje tri vrste upale: akutna, kronična i potencijalno smrtonosna. Upala je neizostavan dio tjelesnih procesa. Prisiljava imunološki sustav na reakciju i privlači ljekovitu tekućinu prema ozlijeđenom tkivu. Bez upale bismo bili puno skloniji infekcijama, rane bi sporije zacjeljivale i češće bismo obolijevali. Ukratko, bez upale ne bismo mogli preživjeti. Postoji više vrsta upale i jako je važno znati razliku između svake od njih jer ćete jedino tako znati kako ih tretirati.

Akutna upala

Akutna upala se javlja kod ozljeda i prepoznat ćete ju po crvenilu, natečenosti i toplini. Ozlijeđene tjelesne stanice otpuštaju kemijske spojeve kako bi zaustavile krvarenje i potaknule zgrušavanje krvi. Tijekom procesa zacjeljivanja stvara se drugo tkivo, razvija se ožiljak, a naticanje, crvenilo i toplina nestaju.

Ova hrana ima najbolje protuupalno djelovanje!

Akutna upala se ne liječi, može se samo ublažiti. Tijekom prva dva dana na ozlijeđeno područje stavljajte led. Odmarajte i stavite zavoj. Možete uzimati lijekove protiv bolova, ali neki stručnjaci ističu da to nije najbolja ideja. Naime, natečenost i bolovi su prisutni s razlogom. Potiču vas na mirovanje kako bi ozljeda što prije zacijelila. Uzimanjem lijekova protiv bolova možete povećati rizik od pogoršanja upale jer nećete osjetiti bolove pa biste mogli nastaviti s uobičajenim aktivnostima.

Kako će bolovi postajati slabiji, tako ćete postupno povećati aktivnost. Ako ste uganuli gležanj, prvo lagano razgibavajte gležanj. Nemojte odmah ići u duge šetnje. Ako bolovi i natečenost ne prođu nakon 72 sata, svakako se obratite liječniku.

Kronična upala

Kronična upala traje dulje od 6 mjeseci. Oštećenje je trajno i u većini slučajeva se javlja infekcija koja uzrokuje širenje upale. Upala nakon nekog vremena zahvaća krvne žile, živce i neke organe. Kronična upala se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući zglobove, kožu pa čak i mozak. No, neće svaka kronična upala uzrokovati bolove jer brojni organi nemaju receptore za prepoznavanje boli.

Vaše tijelo žudi za ovim protuupalnim namirnicama!

Kronična upala može uzrokovati niz ozbiljnih bolesti, stanja i poremećaja, kao što su hipertenzija, depresija, Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest. Ako bolujete od hipertenzije, dijabetesa, povišenog kolesterola, dijabetesa ili pretilosti, vrlo je velika vjerojatnost da bolujete od kronične upale.

Iako znanstvenicima još uvijek nije u potpunosti jasna, znaju koji su faktori koji povećavaju rizik od nastanka kronične bolesti. To su sjedilački tip posla, kronični stres, nesanica, pušenje i izlaganje okolišnim toksinima. Nepravilne prehrambene navike također mogu uzrokovati kroničnu upalu.

Za ublažavanje kronične upale potrebno je promijeniti životne navike. Vježbajte svaki dan barem 30 minuta, naučite kontrolirati stres i svaki dan spavajte barem 7 sati. Usvajanje zdravih prehrambenih navika je ključno za ublažavanje kronične upale. Povećajte unos svježeg voća i povrća, masne ribe i morskih robova. Smanjite unos rafiniranog šećera, zasićenih masti, procesuirane hrane i jednostavnih ugljikohidrata.

Pripremite protuupalni smoothie od cikle i trešanja!

Potencijalno smrtonosna upala

Javlja se kada tijelo aktivira jako veliki broj imunološki stanica kako bi se obranilo od infekcije ili oštećenja. Broj aktiviranih imunoloških stanica je u pravilu puno veći od onoga što je tijelu zapravo potrebno. Ovo ponekad može uzrokovati teške infekcije pa čak i smrt.

Jedan od najboljih primjera je sepsa. Prepoznavanje potencijalno smrtonosne infekcije može pomoći u prevenciji daljnjih oštećenja. Osobe koje imaju povećan rizik od nastanka ovakve vrste upale su one koje uzimaju lijekove za kontrolu rada imunološkog sustava. To su osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa, bolesti probavnog sustava, osobe koje primaju kemoterapiju ili su imale operativni zahvat.

Komentari

Najnovije

Najčitanije