Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prevladajte stres na zabavne načine

Prevladajte stres na zabavne načine

Prevladajte stres na zabavne načine
  • Objavljeno: Srijeda, 02.05.2012.
  • Broj pregleda: 4.573
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Biti pod stresom je postalo jednako trendi kao i biti na dijeti. Svatko to čini, tvrdi da je pod stresom kako bi imao izgovor za loše raspoloženje. Problem je taj što stres ima ozbiljne nuspojave koje mogu biti štetne za fizičko i psihičko zdravlje. Naravno, postoje mnogi lijekovi za suočavanje sa stresom, odnosno za smirenje. Međutim, prirodno je uvijek najbolje.

Dodiri, ljubljenje i grljenje

Bilo koja srdačna i topla aktivnost će stimulirati mozak i potaknuti oslobađanje oksitocina. Ako želite još veću razinu oksitocina, pripremite se za akciju u spavaćoj sobi. Naime, nedavna istraživanja su pokazala kako val oksitocina koji se oslobađa tijekom orgazma, može sniziti krvni tlak, smiriti živce i umanjiti napetost.

Psovanje

Nekim ljudima je nelagodno psovati pred bilo kime, pa čak i pred samim sobom. Međutim, znanstvenici iz Velike Britanije su zaključili da psovanje smanjuje stres i povezuje vas s kolegama. Naravno da treba prepoznati priliku i mjesto, i da ne treba psovati neprestano, ali tu i tamo neće naškoditi nikome, osim stresu koji škodi upravo vama.

Jedite češnjak

Kada češnjak dođe u probavni sustav, počinje otpuštati organosulfatne komponente, koje potiču vaše tijelo na otpuštanje tvari koje opuštaju krvne žile i potiču protok krvi. Sve u svemu, češnjak je dobar za vaše srce i pomaže kod upravljanja stresom.

Jedite čokoladu

Samo mala količina tamne čokolade potaknut će opuštanje cjelokupnog organizma i pomoći kod oslobađanja od stresa. Svakako odaberite čokoladu koja sadrži veći postotak kakaa, preporuča se 70%. Takva čokolada je odličan izvor antioksidansa koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.

Družite se

Provodite što više vremena s prijateljima i obitelji. Takva druženja opuštaju i usrećuju. Još jedna prednost druženja je da možete s njima podijeliti sve što uzrokuje stres. Oni će pomoći ili će barem pokazati suosjećanje, koje također puno znači.

Nabavite kućnog ljubimca

Ukoliko već nemate kućnog ljubimca, svakako ga dovedite u svoj dom. Ovisno o vašem rasporedu možete uzeti ljubimce koji zahtijevaju manje ili više vremena. Znanstvenici su potvrdili da kućni ljubimci, naročito psi, pomažu kod oslobađanja od stresa.

Slušajte glazbu

Ponekad puštanje glazbe i pjevanje iz sveg glasa učini da zaboravimo na sve probleme i da se oslobodimo nakupljene negativne energije. Glazbu slušajte dok se spremate na posao, tuširate ili pospremate svoj dom.

Tjelovježba

Isprva se nekima može činiti da to baš i nije tako zabavno, ali postoje vrste vježbi koje su uistinu zabavne. Najvažnije od svega i jest da bude zabavna. Sigurno možete pronaći barem jednu aktivnost u kojoj uživate (plesanje, šetanje, košarka, odbojka i slično). Znanstvenici su dokazali da redovita tjelovježba znatno smanjuje razinu stresa.

Masaža

To je definitivno jedan od najboljih načina za oslobađanje od stresa. Zamolite blisku osobu da vas izmasira ili nagradite sami sebe odlaskom u salon za masažu. Znanstvenici su potvrdili učinkovitost masaže kada je oslobađanje od stresa u pitanju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije