Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Proljetni post - očistite organizam u 24 sata!

Proljetni post - očistite organizam u 24 sata!

Proljetni post - očistite organizam u 24 sata!
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.05.2011.
  • Broj pregleda: 3.077
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Živite brz tempo života, imate nedovoljno sna, neredovite obroke, još uz to često uživate u  nezdravoj hrani... kronično ste umorni, boli vas glava, muči vas nadutost, loša probava, razdražljivi ste? To je znak da vaše tijelo pati, da je puno toksina i da treba odmor. Za sve postoji rješenje, a mi vam savjetujemo ono najjeftinije, potpuno prirodno - post.  Ciljanim suzdržavanjem od određene vrste hrane možemo pročistiti i regenerirati kako sustav za probavu, tako i cjelokupni organizam te ga tako brzo osvježiti, obnoviti i pomladiti. Jednostavno rečeno post je jedan od najstarijih metoda liječenja i očuvanja zdravlja. I sam je Hipokrat savjetovao bolesnima da umjesto medikamentima svoje tijelo i dušu liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom.

Kako postiti?

Odlučite jedan svoj slobodni, neradni dan piti SAMO vodu ili svježe sokove (koje napravite sami kod kuće) ako se ne može izdržati bez hrane, može se pojesti par voćki. Nadalje, pijte mnogo više tekućine nego inače, čime ćete pospješiti čišćenje, posebno sustav za probavu, te spriječiti isušivanje kože. Pokušajte, tijelo će vam biti zahvalno. Vrijeme posta iskoristite za povratak sebi, šetnju prirodom, a kako su srce i krvožilni sustav tada manje opterećeni vaše stanice će se brzo napuniti prijeko potrebnim kisikom. Ukoliko pak ne možete bez hrane, pokušajte s mini postom jedan dan ne jedine ništa poslije ručka.

Za one malo poduzetnije koji žele napraviti detoks dijetu  savjetujemo nekoliko prirodnih voćnih i povrtnih sokova koji će osvježiti, pročistiti i revitalizirati cijeli organizam.

Uvođenjem  malih promjena u prehrani mogu učiniti čudo, nahraniti će stanice vitaminima, mineralima... Osim toga krajnji cilj i jest osjećati se lakšim i poletnijim...

Kraljica svog zimskog voća je jabuka, njen sok  pravi je osvježavajući tuš za organizam. Sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove, pa stoga neki liječnici savjetuju cjelodnevnu  dijetu samo s jabučnim sokom. U skandinavskoj mitologiji jabuka je bila voće bogova, a dokazano daje bolji san, smanjuje visoki tlak, pomaže kod vrtoglavice i pretilosti. Jako je važna za njegu zubi, a dobro je sredstvo i za osvježenje daha.

Ukoliko nemate vremena za malu voćnu kašicu, probajte limunadu. Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu,  a riješit će vas i mučnine... jedna limunada prije jela ubrzati će vaš metabolizam i održati vašu liniju.  Ukoliko želite više, onda posegnite za pšeničnom travom. Ovaj najprodavaniji proizvod u Japanu i Americi prirodni je multivitamin. Osim velike količine klorofila (70%), enzima, minerala, vitamina, aminokiselina, antioksidansa, beta karoten, bogata je vitaminima A, B, E, F i K. Znanstveno je dokazano da je sok od pšenice antikarcinogen. Ovaj sok je odlično sredstvo za čišćenje krvi, jačanje kostiju i zglobova, bolju probavu...

Pšenična trava sadrži:

-    željezo kojeg ima 5 puta više nego u špinatu
-    betakaroten kojeg ima 7 puta više nego u mrkvi
-    vitamin C kojeg ima 7 puta više nego u naranči
-    vitamin K kojeg ima 6 puta više nego u špinatu
-    vitamin E kojeg ima 3 puta više nego u bademu
-    folne kiseline kojih ima 2 puta više nego u špinatu
-    kalcij kojeg ima 10 puta više nego u neprerađenom mlijeku
-    magnezij kojeg ima 2 puta više nego u svježoj soji
-    aminokiseline kojih ima 18 od ukupno 22 od kojih je 8 esencijalnih.

Kako do soka?

Zrna pšenice gusto rasporedite u plastičnu posudu sa zemljom debljine četiri centimetra i pustite da proklijaju. Svakodnevno vlažite zemlju; treba biti vlažna, ali ne i mokra. Plastičnu posudu stavite na mjesto koje nije direktno izloženo suncu, na temperaturu od 18-20 °C. Nakon 10-14 dana pšeničnu travu posijecite škarama (1-2 dana prije sječenja pšenicu izložite direktno na sunce zbog sinteze klorofila). Zatim sve sameljite u blenderu ili sokovniku !

Komentari

Najnovije

Najčitanije