Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Simptomi nedostatka vitamina D

Simptomi nedostatka vitamina D

Simptomi nedostatka vitamina D
  • Objavljeno: Petak, 23.05.2014.
  • Broj pregleda: 22.295
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin D ili sunčev vitamin se u tijelu oslobađa tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Tjelesnu potrebu za vitaminom D može biti teško zadovoljiti samo putem prehrane, stoga je jako važno da prepoznate da li ga imate dovoljno.

Prednosti vitamina D su brojne: jače kosti, bolje raspoloženje, učinkovitije mršavljenje i brojne druge. No, simptomi manjka vitamina D su malo manje jasni.

Ako primijetite jedan od ovih simptoma, posjetite liječnika koji će napraviti analizu krvi i nikako nemojte prijevremeno početi uzimati suplemente vitamina D.

Slabost u mišićima

Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Stoga, ako primijetite da odjednom ne možete vježbati jednako kao i prije, to može biti jedan od znakova da vam nedostaje vitamin D.

Loše raspoloženje

Brojna istraživanja su pokazala da manjak vitamina D u tijelu uzrokuje loše raspoloženje i povećava rizik od nastanka depresije, naročito kod žena. Manjak vitamina D može uzrokovati i nagle, neobjašnjive, promjene raspoloženja.

Veća osjetljivost na bol

Manjak vitamina D  u tijelu je povezan s nastankom kronične boli. Također može pogoršati simptome artritisa i osteoporoze. Ako ste primijetili da se vaš prag boli iznenada smanjio, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Visok krvni tlak

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. On pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Stoga, kada vašem tijelu nedostaje vitamina D, krvni tlak može početi iznenada rasti, bez obzira na to što niste s tim prije imali problema.

Pospanost

U jednom istraživanju američkih znanstvenika se pokazalo da manjak vitamina D može uzrokovati kroničan umor i stalnu pospanost. Ako ste kronično umorni, bez obzira na adekvatnu količinu sna i prehranu, svakako se obratite liječniku.

Razdražljivost

Ako vaše raspoloženje neprestano varira i svaka sitnica vas može uzrujati, možda patite od manjka vitamina D. On utječe na razinu serotonina u mozgu, hormona koji regulira raspoloženje, pa premalo vitamina D može uzrokovati otežano oslobađanje serotonina.

Smanjena izdržljivost

Pokazalo se da čak i profesionalni sportaši osjećaju smanjenje izdržljivosti kada u tijelu nemaju dovoljno vitamina D. Vitamin D jača kosti i održava rad vaših mišića. Ako vam je program vježbanja, kojeg radite oduvijek, odjednom postao prezahtjevan, možda patite od manjka vitamina D.

Komentari

Najnovije

Najčitanije