Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stidne uši

Stidne uši

Stidne uši
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.374
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako bolest izgleda?

Stidne uši maleni su insekti koji ti mogu prouzročiti veliku nelagodu.

Stidne uši su maleni svijetlo smeđi plosnati insekti koji se prihvate za korijen dlake i piju krv da bi se prehranile te pričvršćuju svoja jajašca (gnjide) za stidne dlake.

Na mjestima gdje se uš napila krvi mogu ostati malene crvene ili plavkaste rane koje svrbe. Stidne uši se gotovo uvijek šire bliskim fizičkim kontaktom, zadržavaju se pretežno na područjima obraslim stidnim dlakama i ne napuštaju tijelo dobrovoljno. Jak svrbež je obično prvi znak, a grebanjem ranica dolazi do dodatne zaraze i crvenila. Pomnim promatranjem genitalija mogu se golim okom vidjeti stidne uši jer su veličine od 1 do 2 milimetra. Ponekad se mogu naći i na prsima, pod pazuhom, a vrlo rijetko i u obrvama te na trepavicama ili u bradi.

Uobičajeni način prenošenja je tokom spolnog odnosa, bliskog tjelesnog kontakta ili upotrebom neoprane posteljine ili odjeće koje je koristila zaražena osoba budući da uši odvojene od tijela mogu preživjeti i do nekoliko sati. Simptomi se mogu pojaviti unutar različitih vremenskih razdoblja, ponekad tek nakon nekoliko tjedana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije