Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je epilepsija?

Što je epilepsija?

Što je epilepsija?
  • Objavljeno: Utorak, 08.06.2010.
  • Broj pregleda: 11.310
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znači li jedan napad epilepsiju?

Epilepsija je neurološko stanje, koje utječe na živčani sustav. Epilepsija je također poznata kao poremećaj s napadajima. Obično se dijagnosticira nakon što je osoba imala barem dva napadaja koji nisu uzrokovani nekim poznatim medicinskim stanjem. Ponekad se epilepsija može ustanoviti nakon jednog napadaja, ako postoji rizik za ponovni napadaj.

Napadaji u epilepsiji mogu se odnositi na ozljede mozga ili obiteljsku anamnezu, no većinu vremena uzrok je nepoznat.

Napadaj je nagli val električne aktivnosti u mozgu koji obično utječe na to kako se osoba osjeća i djeluje kratko vrijeme. Napadaji nisu sami po sebi bolest. Oni su simptom mnogo različitih poremećaja koji mogu utjecati na mozak. Neki napadaji se teško primjećuju, a drugi vas potpuno onesposobe.

Oko polovice ljudi koji imaju jedan napad bez jasnog uzroka će imati još jedan, obično u roku od 6 mjeseci. Dvaput je veća vjerojatnost za drugi napad ako imate ozljede mozga ili neku drugu vrstu abnormalnosti mozga. Ako imate dva napadaja, postoji oko 80% šanse da ćete ih imati više.

Ako se prvi napadaj dogodio u trenutku ozljede ili infekcije u mozgu, veća je vjerojatno da će se razviti epilepsija.

Više napadaja je također moguće ako liječnik utvrdi nepravilnosti na neurološkom pregledu. Još jedna stvar koja može pomoći liječnik da predvidi da li ćete imati više napadaja je EEG, elektroencefalogram. To je pretraga u kojoj su žice priključene na glavu kako bi snimile moždane valove . Određeni obrasci na EEG-u su tipični za epilepsiju. Ako moždani valovi pokazuju uzorke toga tipa, oko dva puta je veća vjerojatnost da će se razviti epilepsija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije